#Frankrijk

Le Pen: ‘Nooit gezegd dat ik uit de euro wil’

Door Berend Sommer - 30 april 2017

Een van de belangrijkste programmapunten van het Front National van Marine Le Pen is Frankrijk uit de eurozone halen. Tenminste, dat was het tot de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Sinds ze de steun heeft gekregen van Nicolas Dupont-Aignan, haar beoogd premier, lijkt een terugkeer naar de Franse frank van tafel.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Dupont-Aignan wist in de eerste ronde 5 procent van de stemmen te winnen, en verbaasde Frankrijk toen hij afgelopen vrijdag zijn steun uitsprak voor de kandidatuur van Marine Le Pen. In ruil voor zijn steun wordt hij premier, als Le Pen wordt gekozen. Tot 2008 was Dupont-Aignan lid van de centrum-rechtse UMP (nu Les Républicains), maar hij begon de nationalistische afsplitsing Debout la République. Het is voor het eerst dat het Front National steun krijgt van een andere politieke partij.

Pact met Dupont-Aignan

Een voorwaarde voor het pact tussen Le Pen en Dupont-Aignan is een zestal punten die ze samen hebben opgesteld. Dat betekent een wijziging van het programma van het Front National. Zo wordt de herinvoering van een nationale munt niet meer genoemd als hoofdprioriteit. Dit tot grote verbazing van de Franse media. Zowel Le Monde als Le Figaro anticiperen op een koerswijziging van Le Pen.

Sinds haar winst in de eerste ronde van de verkiezingen rept Le Pen met geen woord meer over het verlaten van de muntunie, schrijft Le Monde. De campagne van Le Pen is nu, in haar eigen woorden ‘een referendum voor of tegen Frankrijk’. In haar programma voor de tweede ronde spreekt ze weliswaar over het herstellen van de democratie, en het volk zijn stem teruggeven, maar aan de Europese Unie maakt ze geen woorden meer vuil. Uit een peiling blijkt dat 72 procent van de Fransen is gekant tegen de terugkeer naar de frank. Het  is dus mogelijk dat ze haar belofte heeft ingeslikt uit politiek gewin.

Reactie Le Pen

Vandaag reageerde Le Pen op de verwarring. Ze gaf aan ‘nooit gezegd te hebben de euro te willen verlaten. Mijn plan is om parallelle munteenheden naast elkaar te laten bestaan. Een Franse euro,  voor dagelijkse boodschappen, en een gemeenschappelijke munt, waarmee grote bedrijven transacties kunnen doen.’ Het verlaten van de eurozone is geen doel, maar een middel geworden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.