buitenland

Marine Le Pen verslikt zich in uitspraken over Jodenvervolging

Door Berend Sommer - 10 april 2017

De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen heeft een ernstige faux pas gemaakt in de verkiezingscampagne. Ze zei dat Frankrijk niet verantwoordelijk was voor razzia’s in de Tweede Wereldoorlog.

Le Pen deed deze uitspraak in het tv-programma Le Grand Jury. Afgelopen jaren heeft Marine Le Pen zich tot het uiterste ingespannen om het antisemitische imago van haar partij Front National uit te wissen. Haar vader en voorganger Jean-Marie Le Pen haalde zich de woede van de Fransen op de hals door de Holocaust een detail in de geschiedenis te noemen. In een hoofdredactioneel commentaar schrijft de Franse krant Le Monde dat Marine Le Pen gisteren een grens heeft overschreden. De misstap gebeurde op een cruciaal moment: precies twee weken voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Vichy-Frankrijk

De steen des aanstoots zijn haar uitspraken over de nacht van 16 op 17 juni 1942, ofwel ‘la rafle du Vel’ d’Hiv‘. In die nacht hielden de Franse autoriteiten een razzia, waarna meer dan 13.000 joden werden verzameld in wielerstadion Vélodrome d’Hiver in Parijs. De groep Joden werd vervolgens in samenspraak met de Duitse bezetter gedeporteerd naar vernietigingskampen. Deze gebeurtenis behoort tot een van de zwarte pagina’s uit de Franse geschiedenis.

Tot veertig jaar na de oorlog werd verantwoordelijkheid van de officiële Franse regering voor de razzia ontkend. Dit omdat de zogeheten Vichy-regering van collaborateur Philippe Pétain feitelijk verantwoordelijk was. De Franse regering zag zichzelf als de voortzetting van de verzetsregering van generaal Charles de Gaulle, die in 1958  de Vijfde Republiek oprichtte.

President Chirac

Jacques Chirac was de eerste president die de verantwoordelijkheid bij de toenmalige Franse regering legde: ‘Frankrijk heeft die avond iets onherstelbaars aangericht.’ Dit werd de historische consensus over de rol van de Franse regering in de Tweede Wereldoorlog.

Hiermee leek het boek gesloten, tot vandaag. Marine Le Pen bestreed gisteren deze historische consensus door te beweren dat de ‘Franse regering destijds in Londen zat’. Volgens haar kan Frankrijk daarom niet worden aangekeken op de razzia. Le Pen vindt dat in het onderwijs te veel nadruk ligt op de negatieve aspecten uit de Franse geschiedenis. Ze wil dat kinderen op school trots leren zijn op de Franse natie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.