#Brexit

Britse premier May wil vervroegde verkiezingen op 8 juni

Door Bauke Schram - 18 april 2017

Op 8 juni gaan de Britten weer naar de stembus. De Britse premier Theresa May kondigde dinsdag een ‘snap election’ aan.

Politieke verdeeldheid kan een groot probleem zijn voor de Brexit-onderhandelingen, stelt May. Daarom vraagt ze het Lagerhuis om nieuwe verkiezingen.

Verdeeld Westminster

Westminster moet nu verenigd zijn, zegt May. ‘Maar dat is niet het geval.’ De premier hekelt het feit dat de oppositiepartij Labour dreigt tegen de Brexit-deal te stemmen, en dat ook de Liberal Democrats dwarsliggen. ‘De Schotse nationalisten zijn tegen alles wat de regering doet en de leden van het Hogerhuis, die niet zijn verkozen, weigeren mee te werken met de regering.’

Toen May op 13 juli 2016 aantrad als premier, zei ze geen vervroegde verkiezingen te willen houden. Maar vanwege het ‘politieke landschap’ voelt de premier zich inmiddels genoodzaakt de Britten weer naar het stembus te laten gaan. ‘Ik kondig deze verkiezingen met tegenzin aan.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gunstig voor Conservatieven

De verkiezingen kunnen gunstig uitpakken voor May. Sinds de verkiezingen in mei 2015 is de belangrijkste tegenstander van de Conservatieven – de Labour-partij – een stuk minder populair geworden. Onder Jeremy Corbyn scoort de sociaal-democratische partij historisch laag in de peilingen.

Labour pleit overigens al maanden voor vervroegde verkiezingen. Dat betekent dat May met gemak de steun kan behalen van tweederde van de Britse parlementariërs. Die steun heeft ze nodig om ervoor te zorgen dat de zogeheten ‘snap elections’ er ook daadwerkelijk komen.

May is zelf nooit gekozen tot premier. Zij werd in juli 2016 door een beperkt aantal leden van de Conservatieve partij aangewezen als opvolger van David Cameron.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.