buitenland

Merkel dwingt Trump tot dubbele ommezwaai: toch handelsverdrag en eerst met EU

Door Jelte Wiersma - 23 april 2017

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft de Amerikaanse president Donald Trump gedwongen tot een dubbele koerswijziging. Trump wil nu toch een vrijhandelsverdrag sluiten met de Europese Unie.

Daarnaast laat Trump zijn eerdere opvatting varen dat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit vooraan in de rij staat voor een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (VS). In plaats daarvan komt de Europese Unie op één, zo meldt de Britse krant The Times zaterdag.

Verleiden tot een vrijhandelsakkoord

Vorige maand bezocht Merkel Trump in Washington. Daarbij probeerde Trump Merkel te verleiden tot een bilateraal vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Duitsland, precies zoals hij tijdens zijn verkiezingscampagne vorig jaar beloofde. Maar dat mislukte.

Speciale editie: Trumps wereldAlles over zijn opmerkelijke presidentschap, zijn stijl, plannen en tactieken, de intimi van de president en zijn zakelijke imperium. Bestel de speciale editie hier >trumpswereld

‘Trump vroeg Merkel tien keer of hij een vrijhandelsverdrag met Duitsland kon sluiten. Telkens zei Merkel: “Je kan geen vrijhandelsverdrag sluiten met Duitsland, alleen met de EU.” Na de elfde weigering had Trump het eindelijk door en zei: “Oh, dan doen we een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie,” citeert The Times een hooggeplaatste anonieme Duitse politicus.

Ook overtuigde Merkel Trump ervan dat een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie minder moeilijk is te sluiten dan hij dacht. Op de eerste werkdag van zijn presidentschap in januari zette Trump met een presidentieel decreet een streep door TPP, het vrijhandelsverdrag waarover de Verenigde Staten en Canada al jaren onderhandelen. Ook het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie, TTIP, leek dat lot beschoren.

Geen TTIP, maar alternatief verdrag

De Zweedse EU-Commissaris voor handel Cecilia Malmström gaat komende week naar Washington voor een gesprek met Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Handel. Zij zou TTIP niet willen revitaliseren, als wel een alternatief verdrag willen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Opvallend genoeg meldde Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, afgelopen week in Londen tijdens een speech dat ‘… de VS nauw blijven samenwerken met onze EU-vrienden en in kaart willen brengen of er een weg vooruit is wat betreft de TTIP-onderhandelingen.’

Daarnaast is volgens The Times de Trump-regering tot het inzicht gekomen dat de Verenigde Staten meer belang hebben bij een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie dan alleen met het Verenigd Koninkrijk.

Dat is een tegenslag voor Brexiteers zoals de Britse Conservatieve minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Hij meldde na een bezoek aan Washington in januari dat het Verenigd Koninkrijk vooraan in de rij stond om een vrijhandelsverdrag te sluiten. Zo zouden de Brexiteers kunnen claimen dat wat de EU niet was gelukt het Verenigd Koninkrijk buiten de EU wel was gelukt: vrijhandel met Amerika.

Zo’n soepele Britse overgang van de EU-vrijhandelszone naar een vrijhandelszone met de VS lijkt door Trumps draai onmogelijk geworden. Dat is een steun in de rug van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en EU-Brexitonderhandelaar Michel Barnier. Zij bezoeken woensdag 26 april in Londen de Britse Conservatieve premier Theresa May die The Times van zaterdag zeker heeft gelezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.