buitenland

Merkel fel: ‘Groot-Brittannië hoeft zich geen illusies te maken’

Door Berend Sommer - 27 april 2017

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich vanochtend ferm uitgelaten over haar standpunt in de Brexit. In de Duitse Bondsdag liet ze weten dat de regering van het Verenigd Koninkrijk niet hoeft te rekenen op een milde behandeling.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Merkel heeft de indruk dat de Britten denken dat ze via een achterdeur nog een vrijhandelsakkoord kunnen bewerkstelligen. Dit is niet het geval, zegt ze. De Britten zullen geen voorkeursbehandeling krijgen, en de belangen van de 27 EU-lidstaten zullen vooropgesteld worden bij de Brexit-onderhandelingen.

‘Koester geen illusies’

‘Ik zal me in zulke harde bewoordingen uitlaten, omdat ik helaas het gevoel heb dat sommigen in het Verenigd Koninkrijk nog altijd illusies koesteren. Dat is zonde van de tijd,’ zei de Bondskanselier. ‘Duitsland en de andere landen in Europa hebben deze uittrede van de Britten niet gewild. Maar we respecteren de keuze van de Britten. Nu richten we de blik op de toekomst.’

Aanstaande zaterdag zullen de regeringsleiders van de overgebleven EU-lidstaten bijeenkomen voor een top. Daarin zullen ze onder andere een gezamenlijke lijn  afspreken over de houding die de EU tegen de Britten zal handhaven. Namens de Europese Unie voert Michel Barnier de onderhandelingen. De EU-landen hebben afgesproken om als één blok op te treden tegen Groot Brittannië.

Nieuwe verkiezingen

De Britse premier Theresa May zal na 8 juni aan de onderhandelingstafel verschijnen. Vorige week schreef ze tegen alle verwachtingen in verkiezingen uit. Dit deed ze om haar mandaat voor de onderhandelingen te vergroten. Naar verwachting zal ze een grote overwinning behalen op haar tegenstander Jeremy Corbyn van de Labourpartij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.