buitenland

Merkel: ‘Het platteland is meer begaan met vluchtelingen’

Door Elif Isitman - 03 april 2017

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil migranten ervan overtuigen in landelijke gebieden te gaan wonen. ‘In de grote steden is de woningnood het hoogst,’ en in dorpen is ‘de bevolking juist erg begaan met vluchtelingen’.

In een videoboodschap die afgelopen weekeinde is verspreid, praat Merkel met een Syrische journalist en licht ze toe welk perspectief haar regering ziet voor de bulk aan migranten die eerder Duitsland binnenkwam.

‘In dorpen is bevolking meer begaan met vluchtelingen’

‘In Berlijn is het pas recent gelukt om vluchtelingen onder te brengen,’ zegt Merkel. ‘Ik moet om een beetje geduld vragen.’ Merkel wil asielzoekers die kunnen blijven voorrang geven. ‘En ik moet tegen vluchtelingen zeggen dat ze niet allemaal in de grote steden kunnen wonen.’

Steden als Berlijn kampen met hoge woningnood. ‘Ik raad mensen aan om in landelijke gebieden te blijven, waar niet zoveel mensen wonen. Dat lijkt misschien niet zo interessant, maar juist daar is de bevolking erg begaan met vluchtelingen,’ zegt Merkel. Dat is volgens haar ook beter voor hun integratie.

‘Wir schaffen das’

In Duitsland kwamen in 2015 bijna een miljoen immigranten binnen, nadat Merkel in een tweet verklaarde dat alle Syrische vluchtelingen welkom waren. ‘Wir schaffen das,’ zei ze toen, woorden die ze later vaak herhaalde.

Het is een uitspraak die haar op veel kritiek kwam te staan, vooral toen Duitsland het doelwit werd van islamitische aanslagen die vrijwel allemaal werden gepleegd door mannen die als vluchteling het land binnenkwamen. De regering van Merkel moet volgens haar nu ‘improviseren’ met het toewijzen van huizen aan de vele immigranten die nog altijd in opvangcentra zitten.

Sinds de islamitische aanslagen hanteert Duitsland een strengere aanpak voor  asielzoekers die als mogelijk gevaar worden gezien. Ook wil de regering kansloze asielzoekers sneller uitzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.