buitenland

Oorlogstaal Rusland en Iran laat Amerika koud

Door Berend Sommer - 10 april 2017

Rusland en Iran zetten de diplomatieke verhoudingen met Amerika verder op scherp. In een verklaring veroordeelden de twee bondgenoten van Syrië de aanval van Amerika van afgelopen vrijdag.

De Iraanse president Hassan Rohani en de Russische president Vladimir Poetin kwamen na telefonisch overleg zondag met een gezamenlijke verklaring. Zowel Rusland als Iran vindt dat Amerika het internationaal recht met voeten heeft getreden, door een aanval te doen op het grondgebied van een soeverein land. Bij een nieuwe Amerikaanse aanval op Syrisch grondgebied, dreigen Rusland en Iran terug te slaan: ‘De Amerikanen weten heel goed waartoe we in staat zijn.’

Vergelding gifgas

Amerika viel de Syrische legerbasis aan als vergelding voor de gifgasaanval die op 4 april in de provincie Idlib aan tientallen mensen het leven kostte. De gifgasaanval werd door de Verenigde Staten herleid naar het Syrische leger, maar er is nog geen officieel onderzoek verricht. Rusland en Iran doen een oproep voor een onafhankelijk en internationaal onderzoek naar de aanval en de inzet van chemische wapens op die 4de april.

De regering van Donald Trump sloeg vorige week vrijdag terug. Vanaf een vliegdekschip op de Middellandse Zee werden 59 Tomahawk-raketten afgevuurd op een Syrische luchtmachtbasis ten oosten van de stad Homs. Hierbij werden negen Syrische gevechtsvliegtuigen onklaar gemaakt om zo het verder uitvoeren van gifgasaanvallen te voorkomen.

Reactie Tillerson

De Verenigde Staten hebben al gereageerd op de harde woorden uit Teheran en Moskou. Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat het tijd is voor Rusland te stoppen met de steun aan ‘het moordlustige Syrische regime’. Tillerson vindt dat Moskou zich niet aan zijn woord heeft gehouden, omdat het zou helpen om Syrië te ontdoen van chemische wapens.

‘Ik hoop dat Rusland zorgvuldig nadenkt over het bondgenootschap met de Syrische president Bashar al-Assad,’ zei Tillerson in een interview met tv-programma ABC News. ‘Elke keer als zo’n verschrikkelijke aanval wordt uitgevoerd, zal de medeplichtigheid van de Russen groter worden.’ De Amerikaanse minister reist woensdag naar Moskou.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.