buitenland

Oostenrijk dringt aan op onmiddellijke sluiting van Middellandse Zeeroute

Door Elif Isitman - 20 april 2017

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka zit met de handen in het haar over de toestroom van migranten. Hij doet een oproep aan de Europese Unie om per direct de Mediterrane route voor migranten te sluiten.

De route vanaf het Noord-Afrikaanse vasteland via de Middellandse Zee is populair onder migranten die het Europese continent willen bereiken. Het sluiten van die route is ‘de enige manier om de tragische doden in de Middellandse Zee te stoppen,’ zegt Sobotka.

Reddingsmissies geen ticket naar Europa

Hij doet zijn uitspraak naar aanleiding van cijfers van de Verenigde Naties, waarin staat dat tijdens het Paasweekend bijna 9.000 migranten werden gered van de verdrinkingsdood in de Middellandse Zee. Wanneer de weersomstandigheden verbeteren, wagen meer migranten de oversteek per boot. De Middellandse Zeeroute is een van de dodelijkste migratieroutes ter wereld.

Oostenrijk zinspeelde eerder op een barrière bij de Brennerpas, op de grens met Italië. De meeste migranten uit Noord-Afrika komen aan in Italië, waardoor Oostenrijk kwetsbaar is voor migranten die naar Duitsland willen reizen.

‘Als er een plotse toestroom komt, kunnen wij onzen grenzen binnen enkele uren sluiten,’ waarschuwde Sobotka donderdag opnieuw.  ‘Een reddingsmissie in de open zee kan niet als ticket naar Europa fungeren,’ aldus de minister. ‘Dat geeft de georganiseerde misdaad elke kans om economische migranten naar Europa te lokken.’

Sluiting van Balkanroute

Oostenrijk was een van de drijvende krachten achter de sluiting van de Balkanroute vorige zomer. Die route werd voornamelijk gebruikt door migranten uit het Midden-Oosten die via Turkije per boot naar Griekenland reisden, en vanaf daar wandelend hun reis naar West-Europa voortzetten.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Eind maart verklaarde de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern bovendien dat hij een uitzonderingspositie voor zijn land wil afdwingen in de omstreden EU-herverdeling van migranten. Hij is van mening dat Oostenrijk al genoeg heeft gedaan tijdens de migratiecrisis. Oostenrijk heeft volgens Kern al genoeg vluchtelingen opgenomen, en hij vraagt andere EU-landen om migranten van hem over te nemen.

De Europese Commissie reageerde geïrriteerd op het verzoek, en stelde dat geen enkel land een uitzonderingspositie kan bedwingen op het herverdelingsschema. Europees Commissaris voor Migratie, Dimitris Avramopoulos dreigde al eerder met boetes voor landen die zich niet aan de afspraken houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.