#Frankrijk

Oude Le Pen veegt de vloer aan met dochter Marine

Door Tom Reijner - 25 april 2017

Jean-Marie Le Pen kan het niet laten om zijn dochter Marine – volop in de race om president van Frankrijk te worden – weer eens stevig te bekritiseren. Hij vindt haar campagne niet fel genoeg.

‘Als ik daar had gestaan, dan had ik een soort Trump-campagne gevoerd. Een die ook veel opener en behoorlijk agressief zou zijn tegen diegenen die verantwoordelijk zijn voor de decadentie in ons land. Of ze nu links of rechts zijn,’ zegt de 88-jarige Le Pen op de Franse radiozender France Inter.

‘Marine deed te veel water bij de wijn’

De voormalige leider van Front National en Marine’s voorganger vindt de verkiezingstactiek van zijn dochter ronduit slap. Marine Le Pen heeft het tijdens haar campagne vooral over economische thema’s. Anti-migratie – traditiegetrouw toch het stokpaardje van de nationalistische partij – blijft een beetje het ondergeschoven kindje.

Het is overigens niet de eerste keer dat hij zijn dochter op de korrel neemt tijdens deze campagne. Hoewel hij vindt dat ze het op zich goed doet, deed ze volgens haar vader wel te veel water bij de wijn. In een interview met het Reformatorisch Dagblad dat ze zich beter keihard tegen ‘het systeem’ kon opstellen – a la Trump dus. Le Pen ziet zijn dochter in de tweede ronde stranden.

Relatie liep flinke krassen op

De verhouding tussen vader en dochter is ronduit slecht. Hun politieke en familiaire band liep flinke krassen op toen de oude Le Pen zijn antisemitische uitspraak over ‘de gaskamers als detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’ herhaalde. Bij Marine, die juist uit alle macht probeert af te komen van het antisemitische en racistische imago van haar partij, schoot die opmerking helemaal in het verkeerde keelgat.

2015-05-01 09:26:57 (FILES) A file picture taken in Paris on May 1, 2015 shows France's far-right political party Front National (FN) founder and honorary president Jean-Marie Le Pen gesturing on stage as FN's president Marine Le Pen looks on during the party's annual rally in honour of Joan of Arc. The Court of Appeal of Versailles will return its verdict on July 28 concerning the status of Jean-Marie le Pen as honorary president of the FN. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Le Pen stormt op het podium in 2015, tegen de zin van dochter Marine – bron: AFP

Ze zette haar vader uit Front National en kreeg nadien een rechtszaak aan haar broek. Maar haar revenge was zoet: in de eerste ronde van de verkiezingen zondag haalde ze met 21,3 procent een score waar haar vader alleen maar van kon dromen.

Opiniepeilers en politicologen geven Marine Le Pen weinig kans om president te worden. Zelf heeft ze er rotsvast vertrouwen in. De steun die president Hollande uitsprak voor haar uitdager Emmanuel Macron beschouwt ze als erg welkom. Hollande is erg impopulair en volgens Le Pen ‘compleet ongeloofwaardig’. In haar optiek werkt zijn endorsement averechts. Vermoedelijk is Macron (39) – die minister was onder Hollande – er zelf ook niet zo blij mee.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.