#Frankrijk

Uitspraken van 17 jaar geleden kosten opvolger Le Pen de kop

Door Tom Reijner - 28 april 2017

Nog voor hij goed en wel kon beginnen als tijdelijk voorzitter van het Front National, is Jean-François Jalkh alweer uit beeld. Zijn eerdere opmerkingen over de Holocaust kosten hem de kop. Pijnlijk voor presidentskandidaat Marine Le Pen, omdat zij zij zich juist probeert te ontdoen van het antisemitische imago van haar partij.

Le Pen liet maandag weten haar voorzitterschap van Front National op te geven, om zich helemaal te kunnen richten op de strijd tegen Emmanuel Macron, haar 39-jarige liberale tegenstrever in aanloop naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Die is op zondag 7 mei. Voor Macron staan alle seinen op groen, Le Pen moet nog alle zeilen bijzetten om hem voorbij te streven.

Uitspraken in 2000 over Zyklon B

Jean-François Jalkh (59) zou de rol als interim-voorzitter op zich nemen, maar ziet daar nu toch maar vanaf. Uitspraken die hij zeventien jaar geleden deed, blijven hem achtervolgen. In een interview in 2000 zei hij dat het gebruik van gas in de nazivernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog in twijfel kan worden getrokken.

‘Ik beschouw het vanuit technisch oogpunt onmogelijk, ik zeg onmogelijk om het (Zyklon B, red.) te gebruiken voor massa-executies. Waarom? Omdat het meerdere dagen duurt om een ruimte waar Zyklon B is gebruikt weer te ontsmetten,’ zei hij. Ook zou Jalkh zich hebben laten zien bij een herdenking in 1991 van de collaborateur Phillipe Pétain, de aanvoerder van het Vichy-regime in de Tweede Wereldoorlog.

Ook Marine verslikte zich in uitspraken

Een dergelijk revisionistisch geluid is niet nieuw in het Front National. De grote man destijds, Marine’s vader Jean-Marie, zei in de jaren tachtig al eens de gaskamers als ‘een detail’ in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te beschouwen. Toen hij die uitspraken in 2015 herhaalde, was de maat vol voor Marine, die  de scepter zwaaide over de nationalistische partij.

De ruzie die tussen vader en dochter ontstond, leidde tot verwijdering van Jean-Marie uit de partij. Maar Marine verslikte zich tijdens deze campagne ook in uitspraken over de Jodenvervolging. Ze zei dat Frankrijk niet verantwoordelijk was voor razzia’s in de Tweede Wereldoorlog. Een ernstige faux pas.

Die uitlatingen van Jalkh waren al bekend toen hij deze week naar voren werd geschoven, maar vormden toen blijkbaar geen belemmering. Dat journalisten hem er maar naar bleven vragen, was uiteindelijk de druppel. Jalkh maakt plaats voor Steeve Briois, de huidige burgemeester van Hénin-Beaumont, melden Franse media.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.