buitenland

Politie botst met demonstranten tijdens links protest tegen AfD in Keulen

Door Elif Isitman - 22 april 2017

Bij protesten tegen een bijeenkomst van de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) in Keulen zijn twee agenten gewond geraakt en is een politiewagen in brand gestoken. Volgens de politie was de situatie in de stad ‘heel dynamisch’ en ‘vrij agressief’.

De politie rekende op zo’n 50.000 demonstranten, onder wie 1.000 extreem-linkse activisten, meldt persbureau Reuters. Via verschillende kanalen hadden demonstranten opgeroepen om naar de stad te komen.

Aankondiging van hard optreden

De politie was met ruim vierduizend man aanwezig in afwachting van de protesten. Op videobeelden is te zien hoe een groep van rond de vijftig mensen botst met agenten te paard. Volgens de Duitse omroep n-tv zou de politie pepperspray hebben ingezet.

De politie had voorafgaand aan de protesten laten weten hard te zullen optreden tegen ordeverstoringen. Volgens de linkse beweging ‘Solidariteit in plaats van ophitserij’ heeft dat veel mensen ervan weerhouden zaterdag in Keulen de straat op te gaan. Overigens waren er niet alleen extreem-linkse groeperingen aanwezig, ook de plaatselijke carnavalsvereniging was van de partij.

Toch waren er nog een aantal incidenten. Zo gooiden linkse betogers een steen door het raam van een bankgebouw, en raakten twee agenten gewond tijdens een confrontatie. Ook werd een politieauto in brand gestoken. Desalniettemin is de politie tevreden. Een politiechef zei dat de inzet van vierduizend agenten niet overdreven is en dat dit een van de redenen is dat de protesten redelijk vreedzaam verliepen.

‘Realistische’ motie van Petry niet besproken

De partijbijeenkomst ging over de AfD-strategie voor de verkiezingen in september. Er kwamen zo’n zeshonderd AfD-afgevaardigden naar het congres. De partij is sterk verdeeld. Eerder deze week kondigde lijsttrekker Frauke Petry aan haar functie neer te leggen. Dat volgde op een periode van hevige interne strijd, waarbij de meest rechtse flank van de partij het vertrouwen in Petry had verloren.

Petry hield wel een openingsspeech, waarna een staande ovatie kreeg van sommige leden. Ze zette eerder intern kwaad bloed omdat ze een motie voor een ‘realistischer koers’ indiende waarin stond dat de AfD in de toekomst coalities moet vormen en als realistische regeringspartner moet worden gezien, in plaats van de positie van ‘fundamentele’ oppositiepartij in te nemen. Volgens Petry wordt het beeld van de AfD nu vooral bepaald door een ‘luidruchtige minderheid’. Na een fel debat stemde een meerderheid van de leden in de loop van de middag tegen het bespreken van en stemmen over haar motie.

De verdeeldheid binnen de AfD heeft de partij geen goed gedaan. In de peilingen schommelt de partij tussen 8 en 10 procent. Dat is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar, tijdens de nasleep van de migratiecrisis.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.