buitenland

Rusland dreigt Amerika met ‘ernstige gevolgen’ na bommen in Syrië

Door Elif Isitman - 07 april 2017

Het Amerikaanse bombardement op de Syrische luchtbasis Shayrat was een afgemeten stap die ‘volledig gerechtvaardigd’ was na de gifgasaanval eerder deze week, aldus de Amerikanen. Rusland dreigde Amerika eerder op de dag met ‘serieuze consequenties’.

‘We zijn bereid meer te doen, maar hopen dat dit niet nodig zal zijn,’ zegt de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley vrijdag tijdens een spoeddebat in de Veiligheidsraad, meldt persbureau Reuters.

Politieke oplossing

‘De Verenigde Staten blijven niet toekijken wanneer chemische wapens worden gebruikt. Het is in het essentiële belang van onze nationale veiligheid om de verspreiding en het gebruik van chemische wapens te voorkomen,’ aldus Haley.

René van Rijckevorsel schreef vorig jaar: Wie stopt de kleine Wereldoorlog die woedt in Syrië?kleinewereldoorlog

Ze zei verder dat Syrië ‘een nieuwe fase in moet gaan’, en benadrukte dat er een politieke oplossing nodig is voor dit ‘afschuwelijke conflict’. Ondertussen worden meldingen gemaakt dat Syrische vliegtuigen gewoon weer vanaf de Shayrat-vliegbasis opereren, terwijl eerder gedacht werd dat de basis nagenoeg was weggevaagd.

Russisch dreigement

Eerder op de dag veroordeelde Rusland – bondgenoot van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, al de acties van Amerika en noemde ze ‘onrechtmatige acties’. De acties kunnen ‘uitermate ernstige gevolgen hebben’ voor de regionale en internationale stabiliteit, zei plaatsvervangend VN-ambassadeur Vladimir Safronkov.

Als reactie besloten de Russen de speciale militaire hotline met Amerika stop te zetten. Die communicatielijn werd vorig jaar in het leven geroepen om confrontaties tussen de twee landen in Syrië te voorkomen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt of Rusland een rol heeft gehad bij de voorbereiding en uitvoering van de gifgasaanval heeft gespeeld. Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er echter niet.

Syrië ontkent gifgas te hebben gebruikt. Volgen de regering in Damascus kwam het gas vrij toen een chemicaliënopslagplaats van de rebellen werd getroffen bij een bombardement, maar die lezing wordt door de Amerikanen en hun bondgenoten niet geloofd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.