buitenland

Rusland verbiedt ‘extremistische’ Jehova’s getuigen

Door Stagiair - 21 april 2017

Het Russische Hooggerechtshof heeft de christelijke beweging Jehova’s getuigen verboden. Volgens de rechter gaat het om een extremistische organisatie.

Het Russische ministerie van Justitie spande de zaak aan nadat de Jehova’s op grote schaal pamfletten verspreidden. Daarin wordt, aldus het ministerie, opgeroepen tot haat tegen andere groepen. Ook zou de beweging families uit elkaar rukken en levens in gevaar brengen. Het ministerie van Justitie noemt Jehova’s getuigen een ‘bedreiging van de burgerrechten, de publieke orde en de openbare veiligheid’.

Heidense sekte

De Jehova’s kunnen niet langer legaal bij elkaar komen. Het hoofdkwartier in Sint-Petersburg en alle 395 lokale afdelingen worden gesloten en de eigendommen van de organisatie geconfisqueerd. Op het overtreden van de wet staat een boete van omgerekend duizenden euro’s en een gevangenisstraf van zes tot tien jaar.

Vermoedelijk botst de levensbeschouwing van de Jehova’s met de politieke en religieuze belangen van Rusland. Zo pleit de invloedrijke Russisch-Orthodoxe kerk al jaren voor een verbod van de beweging. De Orthodoxen zien Jehova’s getuigen als een heidense sekte.

Op de achtergrond spelen tal van conflicten tussen de twee geloofsgroepen. De Russisch-Orthodoxe kerk beticht Jehova’s getuigen ervan ‘extremistische literatuur’ te verspreiden. Zo refereerden de Jehova’s aan een passage van de Russische schrijver Leo Tolstoj waarin de Russisch-Orthodoxe kerk wordt beschuldigd van ‘bijgeloof’ en ‘tovenarij’.

Weigeren van de dienstplicht

Vervolging van Jehova’s getuigen in Rusland is niet nieuw. In de Sovjet-Unie – waar staatsatheïsme officieel beleid was – werden onder Stalin duizenden Jehova’s naar de goelags in Siberië gedeporteerd. Na de val van het communisme in 1991 mocht de beweging weer vrij haar geloof belijden, maar sinds 2002 treedt de Russische staat opnieuw hard op tegen de groep.

De Jehova’s zijn pacifistisch van aard en ook dat leidt tot problemen in een nationalistisch en militaristisch land als Rusland. Ondanks de dienstplicht weigeren ze militaire dienst. Ook stemmen Jehova’s niet en nemen zij niet deel aan nationale feestdagen waarin de militaire overwinningen van Rusland – waaronder die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de annexatie van de Krim – worden gevierd.

Rusland telt zo’n 175.000 Jehova’s getuigen. Er bestaan grote theologische verschillen met het katholicisme, protestantisme en de orthodoxie. Zo geloven Jehova’s niet in de heilige drie-eenheid en vieren zij geen Kerstmis. De beweging ontstond in de Verenigde Staten in 1870. Wereldwijd telt de beweging ruim acht miljoen aanhangers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.