buitenland

Russische oligarch klaagt Navalny aan voor smaad

Door Berend Sommer - 13 april 2017

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is aangeklaagd voor smaad. De Russische miljardair Alisjer Oesmanov, tevens eigenaar van de Londense voetbalclub Arsenal, daagt hem voor de rechter.

Aanleiding voor de aanklacht is de documentaire die Navalny maakte over corruptie in de Russische regering. Ook de puissant rijke oligarch Oesmanov speelt een rol in de documentaire. Volgens Navalny zou Oesmanov een villa ter waarde van meer dan 80 miljoen euro aan Dmitri Medvedev, de Russische premier, hebben gegeven. De villa ligt net buiten Moskou, en is officieel geschonken aan een stichting voor liefdadigheid, maar alleen Medvedev kan er gebruik van maken. Het zou smeergeld zijn, in ruil voor privileges.

Navalny reageert laconiek op de aanklacht van Oesmanov. ‘Heel goed. Dat moet hij vooral doen,’ zegt de oppositieleider.

De documentaire over de corrupte premier Medvedev ging op 2 maart in première, en is inmiddels meer dan 18 miljoen keer bekeken op het YouTube-kanaal van Navalny. In de film belicht Navalny al het onroerend goed van Medvedev. Hij doet een ronde langs de uitgestrekte landerijen van Poetins rechterhand, waarna de vraag rijst wie dit allemaal heeft betaald. Volgens Navalny bezit de premier voor meer dan 1 miljard aan eigen vermogen. Vreemd, want zijn officiële salaris is iets hoger dan 100.000 euro per jaar.

Grootste demonstraties in jaren

Kort na de documentaire van Navalny werden er grote demonstraties van Sint-Petersburg tot Vladivostok georganiseerd tegen de Russische regering. De demonstranten richtten hun woede tegen de enorme corruptie. Tijdens de demonstraties werden duizenden mensen aangehouden, onder wie de Russische oppositieleider. Navalny werd veroordeeld tot vijftien dagen cel, en is inmiddels weer op vrije voeten.

Aleksej Navalny wil volgend jaar Vladimir Poetin uitdagen tijdens de presidentsverkiezingen. De regering heeft zijn deelname echter uitgesloten, omdat Navalny is veroordeeld voor fraude. Navalny zoekt naar mogelijkheden om zich alsnog te kandideren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.