buitenland

Slachtoffer Parijs was ook bij Bataclan-aanslag, en meer bekend over schutter

Door Elif Isitman - 21 april 2017

De politieagent die donderdag werd doodgeschoten op de Champs-Élysées in Parijs was ook aanwezig tijdens de aanslag op club Le Bataclan in 2015 in de Franse hoofdstad. Het slachtoffer is de 37-jarige Xavier Jugelé, een van de honderden agenten die moesten uitrukken naar de Bataclan.

Bij de aanslag op de Bataclan, die net als die van donderdag werd gepleegd uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), kwamen 90 mensen om.

Briefje van IS

Jugelé werd donderdag gedood toen de verdachte, Karim Cheurfi (37), met een kalasjnikov het vuur opende op de politieauto waarin Jugelé zat. De agent bezweek aan zijn verwondingen. Twee van zijn collega’s raakten gewond, net als een Duitse toerist.

Cheurfi werd vervolgens door de politie gedood. Later is een briefje bij zijn lichaam gevonden waarin hij zijn steun uitspreekt aan IS. Ook werd er een Koran in zijn auto gevonden.

IS eiste de aanslag donderdagavond onmiddellijk op. Dat is opmerkelijk, want normaal gesproken gaat daar een aantal dagen overheen. In een verklaring van het IS-‘persbureau’ Amaq wordt Cheurfi een ‘soldaat van de Islamitische Staat’ genoemd, met de nom de guerre Abu Yusuf al-Baljiki.

Veroordeling voor poging tot moord

Cheurfi was een bekende van de Franse veiligheidsdiensten. Hij werd eerder veroordeeld voor poging tot moord op twee agenten. Een van die pogingen deed hij tijdens een achtervolging in 2001, de tweede een paar dagen later toen hij tijdens zijn hechtenis het wapen van een agent probeerde af te pakken. Tijdens een rechtszaak in 2003 werd hij veroordeeld tot 20 jaar cel, een straf die later na een beroep werd teruggebracht tot 15 jaar. Het is onduidelijk wanneer hij is vrijgelaten.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Afgelopen februari is hij een keer opgepakt in het kader van een terreuronderzoek. Hij zou agenten hebben bedreigd, maar de dag erna werd hij wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Twee familieleden van Cheurfi zijn opgepakt, en zijn huis in de Parijse voorstad Chelles is doorzocht.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen, waarvan zondag de eerste ronde wordt gehouden, schroeft de Franse regering de veiligheidsmaatregelen op. Volgens premier Bernard Cazeneuve staan elitetroepen klaar om de politie tijdens de verkiezingen bij te staan. Eerder is al besloten het aantal agenten te vergroten tot 50.000.

De aanslag op de politie van donderdagavond komt na een reeks andere aanslagen op Franse veiligheidsambtenaren. In februari stak een ‘Allahu Akbar’-schreeuwende man een agent neer bij museum het Louvre in Parijs, en in maart probeerde een geradicaliseerde moslim het wapen van agenten bij vliegveld Orly af te pakken. In de nasleep van de reeks aanslagen in Parijs in november 2015, waaronder die op de Bataclan, werd bovendien een agentenechtpaar ten noorden van Parijs vermoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.