buitenland

Speculatie op koersval mogelijk motief aanslag Dortmund

Door Berend Sommer - 21 april 2017

De aanslag die vorige week op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund werd gepleegd, lijkt gemotiveerd door financieel gewin. De hoofdverdachte zou hebben gespeculeerd op een koersval van Borussia Dortmund op de beurs.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De Duitse politie heeft de 28-jarige Rus Sergej W. gearresteerd. Dat werd vanmorgen bekendgemaakt. De Rus zou een bedrag van 15.000 euro hebben geleend, wat hij vervolgens inzette op de beurs. Dit ontdekte de politie. De Rus speculeerde op een koersval van het aandeel Borussia Dortmund, waaraan hij zelf wilde bijdragen door de spelersbus op te blazen.

Uitzicht op spelersbus

De verdachte had een kamer gehuurd in hetzelfde hotel als de spelers. Zo kon hij de aanslag nauwkeurig plannen. Vanuit zijn hotelkamer had W. uitzicht op de spelersbus en kon hij mogelijk de explosieven vanaf een afstand tot ontploffing brengen.

De spelersbus van Borussia Dortmund was dinsdagavond 11 april vlak voor de Champions League-wedstrijd tegen AS Monaco doelwit van een aanslag. Dortmundverdediger Marc Bartra raakte hierbij lichtgewond. De politie zocht de dader eerder onder moslimextremisten, vanwege briefjes die in de buurt van de locatie waren achtergelaten. Die briefjes waren mogelijk een dwaalspoor van de Rus, bedoeld om de politie op het verkeerde been te zetten.

IS-aanhanger onschuldig

Eerder werd een Irakees gearresteerd die was teruggekeerd uit Irak. Abdul Beset A. zou zich drie jaar geleden hebben aangesloten bij terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Irakees zou in eigen land een IS-commando hebben geleid. A. zou bij een hooggeplaatste IS-leider zijn geweest en was gespecialiseerd in ontvoeringen, mensensmokkel, afpersing en moord. Begin vorig jaar kwam de Irakees naar Duitsland. A. werd afgeluisterd, dus de inlichtingendiensten hadden hem in het vizier.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.