buitenland

Straatgevechten tussen betogers en politie in Caracas

Door Berend Sommer - 05 april 2017

Bij een betoging tegen de Venezolaanse regering zijn honderden mensen op de vuist gegaan met de politie. Er vielen meer dan vijftig gewonden. De demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen president Nicolàs Maduro.

De demonstranten zijn op de hand van het parlement, waar de oppositie een ruime meerderheid heeft. De oppositie eist al sinds 2015 het aftreden van de president, maar Maduro geeft daar geen gehoor aan. Het gaat in Venezuela economisch erg slecht. De inflatie neemt rap toe, net als de werkloosheid.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Het hooggerechtshof gooide afgelopen week extra olie op het vuur. De hoogste rechters besloten het parlement naar huis te sturen, om zelf de wetgevende taken naar zich toe te trekken. De voorzitter van het parlement, Julio Borges, sprak van een staatsgreep. Afgelopen weekeinde werd de wetgevende macht van het parlement, onder internationale druk, hersteld.

Referendum

De bevolking van Venezuela wil nu een referendum om de president af te zetten, maar Maduro blokkeert dat. Betogers wilden demonstreren tegen de president, maar dit werd door de autoriteiten tegengewerkt. Tactische knooppunten in de stad werden afgezet, metrostations gesloten en controles gehouden, om de betogers te ontmoedigen. Als reactie werd de politie door de betogers bekogeld met stenen, waarop de politie waterkanonnen en pepperspray inzette tegen burgers. Er vielen tientallen gewonden.

De oppositie heeft opgeroepen tot nieuwe demonstraties, om de druk op de regering verder op te voeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.