#Brexit

Britse regering bereid tot oorlog om Gibraltar

Door Berend Sommer - 03 april 2017

De Britse regering is geenszins van plan om Gibraltar tot inzet te maken van de Brexit, maar eventueel wel bereid de soevereiniteit ervan te verdedigen. Na aandringen van Spanje heeft de Europese Unie voorgesteld de status van Gibraltar te betrekken bij de onderhandelingen.

Dit weekeinde liet voormalig leider van de conservatieve partij, Michael Howard, zich hierover in ferme bewoordingen uit: ‘Zoals Tatcher in 1982 bereid was de Falkland-eilanden te verdedigen, zo zal May bereid zijn hetzelfde te doen met Gibraltar.’ Hoewel deze gespierde taal hem op kritiek kwam te staan, is de toon gezet: de Britten zijn onverzettelijk op dit punt.

Op verzoek van Spanje wordt de toekomst van het schiereiland Gibraltar een agendapunt bij de onderhandelingen over de Brexit. Dit verzoek is tegen het zere been van de Britten. De rots op de uiterst zuidelijke punt van het Iberisch schiereiland is al sinds de Vrede van Utrecht van 1713 in handen van de Britten.

Tactisch gunstig

Dit is een doorn in het oog van Spanje, dat de tactisch gunstig gelegen rots graag terug wil. Op Gibraltar heeft Groot-Brittannië onder meer een marinebasis en een vliegveld voor militaire doeleinden.

Het voorstel van de president van de Europese Raad Donald Tusk is nu om het Verdrag van Utrecht bespreekbaar te maken, en zo de Britse soevereiniteit over Gibraltar opnieuw ter discussie te stellen. De Europese Unie schaart zich hiermee achter de Spanjaarden. Wel moet het mandaat van de Europese Unie nog door de regeringsleiders worden goedgekeurd.

Ook volgens de minister van Defensie Michael Fallon is het opgeven van Gibraltar onbespreekbaar: ‘We zullen voor Gibraltar zorgen. We zullen tot het uiterste gaan om Gibraltar te beschermen, omdat de soevereiniteit van Gibraltar niet kan worden veranderd zonder toestemming van haar burgers.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.