buitenland

Tillerson: Iran wordt misschien wel tweede Noord-Korea

Door Tom Reijner - 20 april 2017

De Amerikaanse regering laat haar spierballen zien. Noord-Korea wordt bedreigd met militair ingrijpen, de Syrische dictator Bashar al-Assad moet verdwijnen en nu krijgt ook de Islamitische Republiek Iran stevige taal te horen.

Iran maakt zich schuldig aan ‘alarmerende provocaties’ met als doel landen in het Midden-Oosten te destabiliseren en de Amerikaanse belangen te ondermijnen, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson woensdag op een persconferentie.

Virulente Amerika-haat

Hij maakte zelfs een vergelijking met het Noord-Koreaanse bewind, dat onlangs nog beelden toonde van een nepaanval op de Verenigde Staten. Uit Iran klinkt met regelmaat virulente Amerika-haat. Washington ziet Iran als een regelrechte bedreiging, zeker als het regime de beschikking krijgt over atoomwapens. ‘Een Iran dat niet in de gaten wordt gehouden, kan potentieel dezelfde weg inslaan als Noord-Korea, en de wereld met zich meesleuren,’ zegt Tillerson.

Eerder liet hij al weten het Amerikaanse beleid jegens Iran tegen het licht te willen houden. In elk geval is duidelijk dat met Donald Trumps voorganger Barack Obama wordt gebroken. Obama bereikte een historisch akkoord over het nucleaire programma van Iran en verlichtte de sancties.

In alle conflicthaarden aanwezig

Onder Trump worden strafmaatregelen tegen Iran niet langer uitgesloten. De taal is harder, maar de atoomdeal blijft vooralsnog overeind. Opmerkelijk, want was het niet Trump die tijdens zijn campagne sprak over het opblazen van het akkoord? ‘Een alomvattend Iran-beleid vereist dat we alle mogelijke bedreigingen van Iran bekijken. En het is duidelijk dat het er nogal wat zijn,’ zegt Tillerson. Iran is in alle conflicthaarden in het Midden-Oosten aanwezig. Het steunt onder meer de Libanese terreurorganisatie Hezbollah (tegen Israël, voor Bashar al-Assad) en de Houthi-rebellen in Jemen (tegen het soennitische Saudi-Arabië).

In zeven dagen tijd transformeerde Donald Trump van een president met isolationistische neigingen tot één die zich…lees meer >2017-04-07 12:26:25 US President Donald Trump (L) and Chinese President Xi Jinping (R) walk together at the Mar-a-Lago estate in West Palm Beach, Florida, April 7, 2017. / AFP PHOTO / JIM WATSON

De oorlog in Jemen, waarbij de Saudiërs stellingen van de Houthi’s onder vuur nemen, heeft al geleid tot meer dan tienduizend doden en miljoenen vluchtelingen. Woensdag zei de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis, op bezoek in Saudi-Arabië, dat het conflict in Jemen alleen maar kan worden opgelost als het ‘destabiliserende gedrag’ van Iran ophoudt. De Amerikanen overwegen om hun hulp aan bondgenoot Saudi-Arabië op te schroeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.