buitenland

‘Trump geeft geen steun aan uitslag Turks referendum‘

Door Berend Sommer - 19 april 2017

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een telefoongesprek met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan niet gezegd dat hij achter de Turkse grondwetswijziging staat, zoals diverse Amerikaanse nieuwszenders en dagbladen meldden. Dat zegt het Witte Huis in een verklaring.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Eerder werd verondersteld dat Donald Trump als enige vertegenwoordiger van een NAVO-land zijn felicitaties heeft overgebracht aan Erdogan. De Turkse president zag zondag hoe een nipte meerderheid van de Turken voor stemde in het referendum over presidentiële machtsuitbreiding.

In het Westen is het referendum controversieel, niet alleen vanwege de tumultueuze campagne die werd gevoerd om ja-stemmers naar de stembus te krijgen, maar ook omdat de democratie in Turkije hiervan schade ondervindt. Erdogan kan tot 2029 aan de macht blijven en krijgt verstrekkende bevoegdheden. Direct na de uitslag presenteerde Erdogan al een plan om de doodstraf opnieuw in te voeren.

Noodklok OVSE

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vindt dat er ernstige tekortkomingen waren bij het referendum. De organisatie kon niet gericht controleren op fraude, omdat de Turkse autoriteiten dat niet toestonden. Volgens de OVSE zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen, omdat het ja- en het nee-kamp geen gelijke kansen kregen voor het voeren van campagne.

Daarom bleven steunbetuigingen van westerse leiders uit. Uitzondering hierop leek Donald Trump, die op paasmaandag met Erdogan belde. Nu verklaart het Witte Huis echter dat Trump de Turkse premier niet steunt. Ook laat het Witte Huis in het midden of Trump de uitslag respecteert. Trump zou met Erdogan hebben gebeld om overeenstemming te bereiken over NAVO-gerelateerde vraagstukken. Trump staat niet achter de machtsuitbreiding van Erdogan, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.