buitenland

‘Trump gooit Steve Bannon uit Nationale Veiligheidsraad’

Door Tom Reijner - 05 april 2017

Steve Bannon, de adviseur, strateeg en ideoloog van de Amerikaanse president Donald Trump, is uit de Nationale Veiligheidsraad gezet, meldt een official binnen het Witte Huis.

Dat schrijven Amerikaanse media woensdag. Trump zou zo de Nationale Veiligheidsraad willen reorganiseren.

Geen officiële functie bij Amerikaanse overheid

Bannon, oud-hoofdredacteur van de weblog Breitbart, speelde als strateeg en naaste adviseur een belangrijke rol in het team van Trump. De raad adviseert de Amerikaanse president over de nationale veiligheid en buitenlands beleid.

Bannon heeft geen enkele officiële functie bij de Amerikaanse overheid. Waarom hij uit de Veiligheidsraad is gezet, is onduidelijk. Een functionaris binnen het Witte Huis verklaarde dat Bannon onder meer in de raad was benoemd om Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Flynn in de gaten te houden.

Omstreden benoeming

Flynn moest uiteindelijk het veld ruimen vanwege de controverse over zijn contacten met de Russen. De aanwezigheid van Bannon was daardoor niet meer nodig, zegt de bron.

Bannons benoeming was van het begin af aan al omstreden, omdat de oprichter van het zeer conservatieve Breitbart er extreme standpunten op nahoudt. Critici vreesden dat door zijn aanstelling de Veiligheidsraad zou worden gepolitiseerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.