buitenland

IS eist terreuraanslag op politieagenten Champs-Élysées op

Door Elif Isitman - 20 april 2017

Bij een schietpartij op de Champs-Élysées in Parijs is donderdagavond een politieagent om het leven gekomen. De Franse regering weet het zeker: het gaat om een terreurdaad.

Agenten zouden op de drukke boulevard in het centrum onder vuur zijn komen te liggen. Een agent is ter plaatse overleden, twee anderen zijn zwaar gewond. De schutter is door de politie doodgeschoten.

De politie meldt dat het zeer waarschijnlijk om een terreurdaad gaat, andere politiebronnen zeggen dat het ook een gewapende overval kan zijn. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de politie bewust werd aangevallen. President François Hollande hield later een persconferentie en zei vrijwel zeker te zijn van een terreuractie.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag via het eigen persbureau Amaq opgeëist. Volgens Amaq komt de dader uit België. Zijn naam is ‘Abu Yousif’.

Terreurmaatregelen verscherpt voor verkiezingen

Volgens ooggetuigen stapte een van de schutters met een kalasjnikov uit een auto en begon om zich heen te schieten. Een woordvoerder van de vakbond voor politiepersoneel verklaarde echter dat de agent in een politieauto voor een rood stoplicht stond en vanuit een andere auto onder vuur werd genomen.

Er gaan geruchten dat tenminste één verdachte voortvluchtig is. Het centrum van Parijs is afgesloten. Dit zou een foto zijn van de voortvluchtige verdachte.

Volgens de Franse omroep BFMTV zou de aanvaller op de versleutelde berichtendienst Telegram hebben gezegd dat hij agenten wilde aanvallen. Zijn huis wordt momenteel doorzocht. De schutter was een bekende van de Franse veiligheidsdiensten.

In Frankrijk zijn in de aanloop naar de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, zondag, de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Dinsdag zijn in Marseille twee mannen opgepakt die plannen zouden hebben voor een aanslag.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.