buitenland

Verdachte aanslag Sint-Petersburg bekent maar ‘volgde slechts orders op’

Door Elif Isitman - 18 april 2017

De verdachte die door Russische autoriteiten als brein wordt gezien achter de zelfmoordaanslag op de metro in Sint-Petersburg twee weken geleden, heeft bekend dat hij heeft meegewerkt aan de voorbereidingen voor de aanslag. Maar de man zegt dat hij niet wist waar hij aan meedeed, en dat hij slechts instructies opvolgde.

Het gaat om de 27-jarige Abror Azimov, die maandag werd aangehouden in Moskou. ‘Ik realiseerde me niet dat ik aan deze daad meehielp,’ zei Azimov volgens BBC, ‘Ik kreeg instructies.’

Centraal-Aziatische verdachten

Volgens de Russische justitie is hij verantwoordelijk voor de training van zelfmoordterrorist Akhbarzhon Jalilov, die een rugzak met explosieven tot ontploffing bracht in de metro. Door de aanslag kwamen veertien mensen om het leven en raakten meer dan 50 mensen gewond.

Net als Jalilov, komt ook Azimov uit Kirgizië, het overwegend islamitische land in Centraal-Azië. Het land telt zes miljoen inwoners en maakte vroeger deel uit van de Sovjet-Unie. Rusland en Kirgizië onderhouden nauwe diplomatieke banden. Zo heeft Rusland een vliegbasis in het land. De twee landen doen gezamenlijk onderzoek naar de terreuraanslag.

Azimov bekent zijn betrokkenheid wel, maar zei dinsdag in de rechtszaal ook dat hij ‘niet direct’ betrokken was, en slechts orders opvolgde. Van wie die instructies dan kwamen, is vooralsnog onduidelijk. De politie kwam Azimov op het spoor omdat hij in de lijst van contactpersonen stond in de telefoon van Jalilov.

Naast Azimov, zijn nog acht anderen aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslag. Alle andere verdachten zijn ook afkomstig uit Centraal-Azië.

Samenwerking Turkije

Dat daderprofiel blijft niet beperkt tot Rusland: de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul tijdens de jaarwisseling werd gepleegd door een jihadist uit Oezbekistan.

Reden voor Turkije en Rusland om de handen ineen te slaan bij de strijd tegen deze vorm terrorisme dat in verband wordt gebracht met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De twee landen delen inlichtingen over moslims die banden hebben met Rusland of de voormalige Sovjet-Unie. Naast Rusland, kent ook Turkije een grote minderheid van Centraal-Aziatische migranten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.