buitenland

IS eist bloedige aanslagen koptische kerken op: 36 doden

Door Bauke Schram - 09 april 2017

Bij twee aanslagen in Egypte zijn zondag zeker 36 doden gevallen. Twee koptische kerken waren het doelwit van de aanslagen.

Tientallen kerkgangers zijn gewond geraakt bij de explosie die de koptische Sint George-kerk in Tanta heeft geraakt. Ook een koptische kerk in Alexandrië was het doelwit van een bomaanslag. Het blijkt te gaan om islamitische terreur: terrorismegroep IS heeft de aanslagen opgeëist.

Leer meer over de grootste aanslag op een christelijk gebedshuis in Egypte>>

Aanslag op christenen?

Volgens de veiligheidsdiensten was in Tanta een bom onder een van de kerkbanken geplaatst. In de kerk vierden gelovigen Palmzondag, de zondag voor Pasen.

In de havenstad Alexandrië trachtte een terrorist een kerk binnen te dringen. Hij werd tegengehouden door beveiligers en blies zichzelf op. Bij die zelfmoordaanslag kwamen zeker elf kerkgangers om het leven. Zestig mensen raakten gewond.

Onder meer door de timing lijkt de aanslag specifiek gericht op christenen. Koptische christenen zijn vaak het doelwit van aanslagen in Egypte.

Aanslagen niet opgeëist

Begin december werd een koptische kathedraal in Caïro geraakt. Bij die aanslag vielen 25 doden. De Egyptische regering sprak toen van de grootste aanslag op een christelijk gebedshuis in Egypte sinds 2011.

Vaak worden die aanslagen niet opgeëist. Ook de dader van een aanslag op een kerk in Alexandrië in 2010 is nog onbekend. De Egyptische regering zegt de aanslag te veroordelen. ‘Terreur raakt Egypte weer, en dit keer op Palmzondag. Weer een afschuwelijke en falende poging alle Egyptenaren aan te vallen.’

Op Twitter uiten Egyptische autoriteiten en burgers hun steun voor de nabestaanden: United on Palm Sunday, luidt de hashtag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.