buitenland

Egypte roept noodtoestand uit na IS-aanslagen op christenen

Door Tom Reijner - 10 april 2017

Op Palmzondag voerde Islamitische Staat (IS) twee bloedige bomaanslagen uit op christenen in het noorden van Egypte. Meer dan veertig mensen kwamen daarbij om het leven. President Abdel Fattah al-Sisi komt met maatregelen om herhaling te voorkomen.

Het Egyptische leger moet in het hele land openbare gebouwen en cruciale infrastructuur beschermen. Ook is de noodtoestand uitgeroepen, verklaarde de president.

Al veel militairen op straat

Door drie maanden noodtoestand krijgen de autoriteiten meer bevoegdheden om strenger op te treden in het toch al autocratisch bestuurde land. Generaal Al-Sisi – thans president – greep in 2013 de macht nadat de islamistische president Mohamed Morsi was verdreven.

Sinds zijn aantreden zijn er al veel militairen op straat, dus de vraag is of de nieuwe maatregelen iets veranderen aan de slechte veiligheidssituatie in het land. Veel christenen zien Al-Sisi als een beschermheer tegen het soennitische extremisme dat het Midden-Oosten plaagt. Ze zijn geregeld het doelwit van radicaal-islamitisch geweld. Sisi probeert de grote terroristische dreiging de kop in te drukken, maar IS blijkt dus nog altijd in staat tot grote aanslagen met een enorme impact.

Zelfmoordterroristen

Twee zelfmoordterroristen bliezen zich zondag op in een kerk in Tanta, 80 kilometer ten noorden van Caïro, en in een kerk in Alexandrië. Het waren de bloedigste aanslagen op de christelijke minderheid in jaren. De aanslagen kwamen op een moment dat veel gelovigen bijeenkwamen op Palmzondag, de laatste zondag voor Pasen – en tevens het begin van de Goede Week.

Het hoofd van de Egyptische koptische kerk, paus Tawadros II, was in de kerk in Alexandrië maar bleef ongedeerd. De rooms-katholieke paus Franciscus is van plan eind deze maand Caïro te bezoeken. Hij bad zondag voor de slachtoffers. Van de ruim negentig miljoen Egyptenaren zijn er naar schatting 9,5 miljoen christen.  Kort na de twee aanslagen op kerken dreigde IS met meer geweld tegen christenen. ‘De kruisvaarders en ongelovigen gaan met het bloed van hun zonen betalen,’ luidde de verklaring waarin ook de twee daders werden geprezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.