buitenland

China uit op vergelding voor Amerikaans raketschild Zuid-Korea

02 mei 2017

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat China voor hem de hete kolen uit het vuur haalt als het gaat om Noord-Korea. Voorlopig zet het Amerikaanse raketschild in Zuid-Korea, dat vanaf 2 mei operationeel is, bij de Chinezen vooral kwaad bloed.

De reactie uit Peking liegt er niet om. Volgens persbureau AFP eist China dat het afweersysteem onmiddellijk wordt opgeschort.

‘Onze positie is overduidelijk en standvastig. We verzetten ons tegen de plaatsing van het THAAD-systeem (in Zuid-Korea, red.) en dringen er bij beide landen op aan dat de plaatsing wordt gestopt,’ zegt een woordvoerder van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken.

Kim Jong-un provoceert en dreigt

Plus een onverholen dreigement: ‘We zullen met ferme hand de noodzakelijke maatregelen nemen ter verdediging van onze belangen.’ THAAD is vanaf vandaag in werking en kan Noord-Koreaanse raketten onderscheppen, meldde het Witte Huis. Volgens Washington staat het systeem er alleen ter verdediging (van de eigen belangen en die van Zuid-Korea) en hoeft China er dus geen aanstoot aan te nemen.

THAAD (voluit: Terminal High Altitude Area Defense) valt Trump – vanuit Chinees oogpunt – niet echt aan te rekenen. Het was zijn voorganger Barack Obama die, in overleg met de Zuid-Koreanen, in juli vorig jaar besloot tot de plaatsing van het systeem. Dat gebeurde vanwege de toenemende dreiging van Noord-Koreaanse raketproeven.2017-05-01 16:53:12 epa05938239 A Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) launcher sits at a golf course in Seongju, about 300 kilometers southeast of Seoul, South Korea, 01 May 2017. On the same day, South Korea ruled out renegotiation of the cost for the deployment of the US missile defense system, responding to pressure from the Donald Trump administration to share the financial burden. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT - BEST QUALITY AVAILABLE

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un provoceerde Amerika en zijn Aziatische bondgenoten de afgelopen tijd met raketlanceringen, die overigens allemaal de mist ingingen.

Het grootste gevaar is het nucleaire programma van Kim. Dat hij ooit de beschikking zal hebben over kernkoppen die de Amerikaanse westkust kunnen bereiken, is het ultieme schrikbeeld in Washington.

Twee Amerikaanse bommenwerpers

Trump zegt dat hij militair ingrijpen niet uitsluit, maar hij is ook ambivalent. Gisteren zei hij nog het ‘een eer’ te vinden om Kim Jong-un te ontmoeten: ‘Natuurlijk moeten er wel een hoop maatregelen worden genomen, maar ik wil het best doen. De meeste politici zouden het natuurlijk nooit zeggen, maar ik zou het onder de juiste voorwaarden wel doen.’

Een oefening met twee Amerikaanse bommenwerpers boven het Koreaanse schiereiland leidde maandag nog tot grote woede bij Noord-Korea. Volgens het regime in Pyongyang brengen de Verenigde Staten de landen ‘op de grens van oorlog’ met deze oefening ‘in het nucleair bombarderen van belangrijke doelwitten’.

Als reactie op de Amerikaanse ‘provocatie’ dreigen de Noord-Koreanen het nucleaire wapenprogramma maximaal op te voeren. Ook kan het land elk moment een atoomproef doen, waarschuwt staatspersbureau KCNA.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.