buitenland

Trump vredesduif in conflict Oost-Oekraïne

Door Esther Koeckhoven - 12 mei 2017

Trump wil het conflict tussen Rusland en Oekraïne oplossen. Op één dag sprak hij zowel met de Russische als de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.

Op zijn Twitter-account plaatste de Amerikaanse president twee foto’s: één met Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, en één met de Oekraïense collega Pavlo Klimkin. Met een zeer brede lach op beide foto’s en de hoopvolle tekst ‘laten we vrede stichten’, wil Trump de relatie tussen beide Oost-Europese landen verbeteren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Russische minister Lavrov ontmoette de president samen met de Russische ambassadeur in Amerika, Sergei Kislyak. De politici bespraken het onderzoek naar de contacten van Trumps team met de Russen tijdens de verkiezingscampagne van Trump in 2016, toen hij nog geen president was. Daarom mochten zijn werknemers – die toen nog burgers waren in plaats van ambtenaren – geen contact leggen met de Russische politici.

Ook kwam het ontslag van FBI-directeur James Comey ter sprake. Volgens een verklaring van het Witte Huis vond Donald Trump het gesprek met de Russen ‘heel erg goed’. De vraag is of dat voor alle onderwerpen geldt die werden besproken.

Relatie versterken

Trump benadrukte de noodzaak dat de Verenigde Staten met Rusland het geweld in Oekraïne en Syrië moeten stoppen. Ook drong Trump erop aan dat de onderlinge relatie tussen beide landen moet worden versterkt. Dat deze relatie aan een zijden draadje hangt, blijkt uit de verklaring van Lavrov.

President Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin belden vorige week voor het eerst sinds de raketaanval van Amerika op Syrië, op 7 april. De Amerikaanse vergeldingsactie leidde tot grote woede in Moskou; Lavrov liet weten dat deze aanval de relatie tussen Amerika en Rusland – die al niet goed was – verder heeft verslechterd.

Tijdens het gesprek werd nog niet duidelijk hoe beide landen willen samenwerken aan de vier safe haven-gebieden in Syrië. Lavrov liet zich niet uit over Russische concessies aan Oekraïne. Beide landen zijn het over veel zaken niet eens. Dit bemoeilijkt de samenwerking: een leuke foto verandert daar niets aan.

Verenigde Staten steunen Oekraïne

Ook sprak Trump met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin. Volgens Klimkin is de Amerikaanse betrokkenheid bij het conflict tussen Rusland en Oekraïne belangrijk omdat de Russen respect hebben voor de Verenigde Staten. Trump heeft Oekraïne verzekerd het land te steunen in het conflict in Oost-Oekraïne, waar een burgeroorlog woedt.

Doel van het gesprek was het vredig oplossen van het conflict tussen Oekraïne en Rusland, liet het Witte Huis in een verklaring weten. Vicepresident Mike Pence benadrukte dat de onderhandelingen over een wapenstilstand het belangrijkst zijn op de weg naar vrede. Dit was voor Klimkin belangrijk om te horen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.