Golfcrisis

Arabische coalitie neemt Al-Jazeera onder vuur

23 juni 2017

Arabische staten die Qatar boycotten omdat het land terreurgroepen zou financieren, willen de Qatarese staatsomroep Al-Jazeera uit de lucht halen. Het staatsmedium is de buurlanden al decennia een doorn in het oog.

Vrijdag presenteerden Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte een lijst met dertien eisen. Qatar wordt daarin beschuldigd van steun aan islamistische groepen en een softe houding jegens (aartsrivaal) Iran. Centraal staat de rol van Al-Jazeera, dat tientallen miljoenen kijkers trekt. De coalitie wil onder meer dat de nieuwszender onmiddellijk stopt.

Grens gesloten

Het is een nieuw hoofdstuk in de toenemende spanningen in de regio. Begin juni besloten de vier landen alle diplomatieke banden met Qatar te verbreken en stelden ze een economische boycot in. Saudi-Arabië sloot de enige landsgrens van de kleine Golfstaat. Alleen als Qatar aan de eisen van de coalitie voldoet, worden de sancties opgeheven.

Al-Jazeera is veruit de populairste Arabische nieuwszender. Daarnaast heeft het een Engelstalige afdeling, die in de meeste westerse landen te ontvangen is. Opvallend is hoe Al-Jazeera zich in het Westen als links-progressief profileert, terwijl de Arabische variant juist pleit voor conservatieve islamitische waarden.

Onderdrukkende regimes

Tijdens de Arabische Lente schaarde Al-Jazeera zich achter de demonstranten. Ook nam de zender het op voor Mohamed Morsi – oud-Egyptisch president en leider van de Moslimbroederschap – nadat hij werd afgezet na een coup van generaal Abdel Fattah al-Sisi. Sisi liet drie journalisten van Al-Jazeera gevangenzetten.

De antipathie van de coalitie jegens Al-Jazeera sluit naadloos aan op de binnenlandse politiek in de vier landen. De Moslimbroederschap is verboden in Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte. Bovendien betuigt Al-Jazeera sympathie voor de bevolking in autocratisch geregeerde landen. Dit is tegen het zere been van de coalitie: alle coalitielanden kennen repressieve regimes die de rechten van de bevolking schenden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.