Syrië

Russisch dreigement houdt Australische jets aan de grond

Door Tom Reijner - 20 juni 2017

Australië heeft besloten om de luchtacties tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië op te schorten. Het is een teken aan de wand: het luchtruim boven het zelfverklaarde IS-kalifaat en omstreken wordt almaar gevaarlijker nu Rusland en Amerika met elkaar overhoop liggen.

Australië maakt deel uit van de door Amerika geleide internationale coalitie tegen terreurbeweging IS. Ook Nederland doet daaraan mee. De alliantie is ook actief boven Irak: daar gaan de Australische luchtaanvallen ‘gewoon’ door.

Scherpe waarschuwing

Volgens het Australische ministerie van Defensie is het besluit genomen nadat Amerika zondag een Syrisch gevechtsvliegtuig neerhaalde. Het Witte Huis claimt dat deze straaljager Koerdische milities aanviel. De Koerden zijn voor de Amerikanen de laarzen op de grond die IS uit steden als Raqqa moeten verdrijven. Raqqa is het bolwerk van IS in Syrië.

Maandag kwam Rusland, dat een bondgenoot is van de Syrische president Bashar al-Assad, met een scherpe waarschuwing: elk gevechtsvliegtuig van de coalitie dat zich ten westen van de rivier de Eufraat bevindt – het gebied waar ook de Russen vliegen – is een potentieel doelwit.

Ook Iran graaft zich dieper in

Het Russische ministerie van Defensie noemde het optreden van de Verenigde Staten een schending van de Syrische soevereiniteit en het internationale recht. Het was naar het zich laat aanzien de eerste keer dat de Amerikanen een jet van Assad neerhalen sinds de opstand en burgeroorlog zes jaar geleden begonnen. Het Kremlin liet voorts weten dat het stopt met de speciale hotline die is bedoeld om bijvoorbeeld botsingen en schermutselingen in het volle luchtruim boven Syrië te voorkomen.

Ook Iran heeft zich nu dieper ingegraven in de Syrische burgeroorlog. De Islamitische Republiek vuurde zondag raketten af op ‘terroristische bases’. Volgens het Iraanse leger is de aanval een vergelding voor de terreur in Teheran op 7 juni. Die aanval werd opgeëist door IS, maar de Iraniërs waren er als de kippen bij om ook aartsrivaal Saudi-Arabië te beschuldigen van betrokkenheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.