Europese Unie

Juridische stappen tegen landen die asielzoekers weigeren

13 juni 2017

De Europese Commissie begint een inbreukprocedure tegen de drie Oost-Europese lidstaten die geen asielzoekers uit Griekenland en Italië willen opnemen. Dat maakt Brussel vandaag bekend.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De commissie wil Hongarije, Slowakije en Tsjechië dwingen zich aan de afspraken van september 2015 te houden. Daarin sprak een meerderheid van de lidstaten zich uit voor het herverdelen van 160.000 vluchtelingen die toen in Italië en Griekenland verbleven. Tot nu toe zijn ongeveer 20.000 vluchtelingen opgenomen, terwijl het gehele aantal in september 2017 moet zijn herverdeeld.

Met de inbreukprocedure kan de Commissie aangeven dat een lidstaat de regelgeving schendt. Daar moet een lidstaat vervolgens op reageren. Als er vervolgens geen verbetering plaatsvindt, kan de Commissie naar het Europees Hof voor een uitspraak van de rechter.

Herverdelingsschema

In september 2015 werd besloten tot het zogenoemde herverdelingsschema voor asielzoekers. Daarmee zijn lidstaten verplicht een quotum aan asielzoekers op te nemen, om landen als Griekenland en Italië – waar de meeste asielzoekers binnenkomen – te ontlasten. Hongarije en Slowakije stemden tegen het voorstel. Van Hongarije wordt gevraagd om 1.300 vluchtelingen uit de kampen in Italië en Griekenland over te nemen, voor Slowakije gaat het om 800.

Hoewel Hongarije en Slowakije tegen het plan stemden, geldt het echter ook voor hen, zegt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Naast die twee landen komt ook Tsjechië in aanmerking voor het strafbankje. Dat land heeft tot nu toe twaalf asielzoekers overgenomen, en wil het daarbij ook laten.

Dublin-akkoord onwerkbaar

Sinds de migratiecrisis van 2015 wordt het Dublin-akkoord, dat stelt dat asielzoekers in het eerste land van aankomst asiel moeten aanvragen, als onwerkbaar beschouwd. Het herverdelingsschema dat destijds als oplossing werd geopperd, werd niet door iedereen even enthousiast ontvangen. Vooral Oost-Europese lidstaten liggen daarbij dwars, maar ook Oostenrijk en Polen voelen er vooralsnog weinig voor om asielzoekers op te nemen.

De Hongaarse premier Viktor Orbán bracht de beslissing van de Europese Commissie in mei voor het Europese Hof van Justitie. Slowakije sloot zich bij Hongarije aan. Beide landen vechten het besluit aan. Volgens Hongarije en Slowakije is de herverdeling een plan uit de hoge hoed van Brusselse eurocraten, die daarvoor geen verantwoordelijkheid hoeven af te leggen bij hun kiezers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.