Colombia

Derk Bolt en cameraman ontvoerd door guerrillagroep

Door Berend Sommer - 20 juni 2017

Twee Nederlandse journalisten worden vastgehouden in Colombia. Ze zijn ontvoerd door de Colombiaanse guerrillagroep ELN. De Colombiaanse autoriteiten zeggen dat het gaat om de presentator van het tv-programma Spoorloos, Derk Bolt, en een cameraman.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit nog niet bevestigd, maar laat wel weten dat er twee Nederlandse journalisten ‘tegen hun zin worden  vastgehouden’. De ontvoering heeft de hoogste prioriteit voor het ministerie.

De Colombiaanse krant El Tiempo meldt dat de twee journalisten sinds zaterdag worden vermist. Ze waren in Colombia voor opnamen van het tv-programma Spoorloos, waarin op zoek wordt gegaan naar verloren gewaande familieleden.


De Colombiaanse regering heeft onmiddellijke vrijlating van de twee journalisten geëist. De regering zegt in een verklaring dat het Colombiaanse leger wordt ingezet om de vermiste journalisten op te sporen. Het gebied rond de plaats El Tarra, in Norte de Santander, wordt uitgekamd met behulp van vliegtuigen. Ook de ombudsman van Colombia eist via Twitter directe vrijlating van de twee Nederlanders.

Marxistische groepering

De guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional), vrij vertaald het Nationaal Bevrijdingsleger, is een marxistische groepering die de Colombiaanse regering omver wil werpen. In tegenstelling tot hun voormalige bondgenoot FARC hebben zij hun wapens niet ingeleverd.

Vorig jaar ontvoerde dezelfde beweging drie journalisten, onder wie een Spanjaard en een Colombiaan. Binnen enkele dagen werden die weer vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.