terreur

Dit is de man achter mislukte aanslag Brussel

Door Elif Isitman - 21 juni 2017

De identiteit van de terrorist die dinsdag een aanslag wilde plegen op het centraal station van Brussel is bekend. De Marokkaan Oussama Zariouh (36) had volgens het Belgisch federaal parket sympathieën voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS), en bij een huiszoeking in zijn appartement werden materialen gevonden waarmee explosieven kunnen worden gemaakt.

Zijn huis de beruchte Brusselse wijk Molenbeek werd woensdag doorzocht. De bom, die maar deels ontplofte, is daar waarschijnlijk gemaakt.

Twee explosies

In het huis werden ook chemische stoffen en ander materiaal gevonden waarmee bommen gemaakt kunnen worden. Zariouh werd dinsdag van dichtbij doodgeschoten door een militair toen hij ‘Allahu Akbar’ riep.

‘Om 20.39 uur is een man het Centraal Station binnengestapt. Via de lokettenzaal stapte hij naar beneden naar reizigers toe. Hij hing wat rond dat groepje reizigers, zonderde zich daarna even af om dan weer naar het groepje te gaan. Rond 20.44 uur nam hij zijn tassen, begon hij te schreeuwen en veroorzaakte hij een gedeeltelijke ontploffing met een van zijn koffers’, verklaarde Eric Van der Sypt van het Federaal Parket woensdag. ‘De koffer vatte onmiddellijk vuur, maar niemand raakte gewond.’ De man liet daarna zijn bagage achter en liep achter een stationschef aan naar beneden.

‘Op dat moment ontplofte de koffer een tweede keer. Daarin zaten onder andere nagels en spijkers. De man nam daarna weer de trap naar de stationshal en liep op een militair af. Op dat moment riep hij ook “Allahu Akbar”. De militair heeft daarop op de man geschoten, die daarna ter plaatse overleed.’

Zariouh was niet bij de autoriteiten bekend vanwege terreur, maar kwam eerder wel in aanraking met de politie vanwege drugsdelicten. Ook heeft hij niet in de gevangenis gezeten. De autoriteiten gaan ervan uit dat hij alleen handelde, en bestempelen hem daarmee als ‘lone wolf’. Wel is bewezen dat hij sympathieën had voor IS.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, droeg de man geen explosieven op zijn eigen lichaam. Volgens de Belgische krant De Morgen woonde Zariouh sinds 2002 in België, waar hij eerst in Aalst woonde en vervolgens in verschillende Brusselse gemeentes waaronder Ukkel. Sinds 2013 woonde hij in Molenbeek. De terrorist was gescheiden en had geen kinderen.

Jihadbroeinest Molenbeek

De Brusselse wijk Molenbeek kwam na de aanslagen vorig jaar in het nieuws. Uit diverse onderzoeken bleek na afloop van de aanslagen in Brussel en Parijs dat jihadisten, vooral Syriëgangers, zonder te veel problemen aanslagen planden vanuit Molenbeek en Verviers. De Belgische politie liet veel steken vallen, en moesten na de aanslagen een inhaalslag maken wat betreft anti-terreurmaatregelen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief > >

Er werden vervolgens duizenden huiszoekingen gedaan. Minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken besloot het ‘Kanalenplan in te stellen’, om de strijd tegen radicalisering terug te dringen. Het Kanaalplan moet een einde maken aan het ‘terroristische broeinest’ in Molenbeek, dat sinds de aanslagen in Parijs en Brussel in opspraak is gekomen. De Belgische regering constateerde dat er in Molenbeek tientallen ‘staatsgevaarlijke individuen’ rondlopen.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.