Venezuela

Dit is het bizarre Instagram-account van de couppleger

Door Tom Reijner - 28 juni 2017

Het Venezolaanse bewind zit met man en macht achter een politieagent aan die in zijn eentje verantwoordelijk is voor een mislukte staatsgreep woensdag – althans, dat is wat president Nicolas Maduro beweert. Wie zijn Instagram-account opent, ziet dat de vermeende couppleger een vreemde vogel is.

Maduro heeft de man, Oscar Pérez, gekarakteriseerd als een onvervalste terrorist en hem ervan beschuldigd een militaire helikopter te hebben gestolen om vervolgens granaten op het Hooggerechtshof te gooien.

Maduro ligt zwaar onder vuur

Hier was sprake van een staatsgreep. fulmineerde de socialistische president op tv. De vermeende putsch mislukte. Maduro zit nog in zijn paleis, al zal de onvrede over zijn bewind niet verstommen. In Venezuela is namelijk aan alles tekort.

Vanwege de zeer slechte economische situatie heerst al maanden chaos in het Zuid-Amerikaanse land. Bij aanhoudende demonstraties zijn al tientallen doden gevallen. Het is in dat licht niet verrassend dat iemand (of meerdere personen) probeert om Maduro uit het zadel te wippen.

Piloot

Het was Pérez niet gegeven. Maar wie is deze ex-politieagent die ergens in de dertig is? Volgens BBC News gaat het om een oud-lid van de forensische politie. Hij zou die functie vijftien jaar hebben vervuld. Ook zou hij – maar dat is niet bevestigd – hebben gewerkt als piloot voor een oud-minister van Justitie.

Deze zou volgens Maduro het meesterbrein zijn achter de hele operatie. Maar de bewuste ex-minister, Miguel Rodriguez Torres, wijst alle beschuldigingen van de hand en spreekt volgens lokale media over ‘nonsens’. Pérez claimt zelf deel uit te maken van een anti-overheidsbeweging.

Make-up-spiegeltje

Pérez postte vandaag een aantal video-statements op zijn Instagram-account, waarin hij mensen oproept om ‘ons geliefde Venezuela te heroveren’. Op de achtergrond staan vier gewapende mannen, van wie er twee op het eind hun vuisten ballen. De andere drie lijken nep.

In een ander vreemd filmpje toont hij zijn schietkwaliteiten door, met zijn rug naar het doelwit, met een pistool over zijn schouder raak te schieten. Zijn enige hulpmiddel: een make-up-spiegeltje. Op vrijwel al zijn andere posts – het zijn er 900 – poseert hij met wapens in gevechtskleding. En populair is hij: Pérez heeft 248.000 volgers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.