Turkije

Gay Pride in Istanbul loopt uit op slagveld

Door Berend Sommer - 26 juni 2017

De Turkse politie heeft gisteren tientallen arrestaties verricht bij de Gay Pride in de Turkse stad Istanbul. Een Nederlandse journalist werd opgepakt terwijl hij de Gay Pride fotografeerde.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De Gay Pride in Istanbul wordt sinds 2015 door de regering verboden, maar toch wordt het evenement nog ieder jaar georganiseerd. De Turkse regering verbiedt de Gay Pride omdat de openbare veiligheid niet gegarandeerd zou zijn.


De Turkse autoriteiten arresteerden zeker 41 mensen, onder wie ten minste 23 activisten voor homorechten. De activisten probeerde het centrale Taksimplein te bereiken in Istanbul, dit werd echter verhinderd door de politie. Om de Gay Pride te verstoren zette de politie traangas in. Ook werden mensen beschoten met rubberen kogels.

De Nederlandse fotograaf Bram Janssen fotografeerde voor persbureau AP. Hij werd, ondanks het vertonen van zijn perskaart aangehouden door de Turkse autoriteiten. Volgens NRC Handelsblad gebeurde dit omdat hij geen paspoort op zak had. Hij werd later op de avond weer vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.