Migratie Premium Corner

Hoe stroom Afrikaanse migranten in Niger wordt gestopt

Door Gerbert van der Aa - 23 juni 2017

In de woestijn ten zuiden van het chaotische Libië, droogt door miljoenen uit Brussel de stroom illegale migranten uit Afrika op. Mensensmokkelaars worden aangepakt, migranten raken ontmoedigd. ‘Ik raad iedereen aan de reis niet te maken.’

Op het politiebureau van Agadez, in het noorden van Niger, zit een gearresteerde Senegalees in de ochtendzon. Hij is op blote voeten, zijn schoenen zijn weg. Gehuld in een dikke jas probeert hij op temperatuur te komen, want de nachten in de Sahara zijn koud. ‘Samen met zo’n twintig anderen probeerde hij illegaal naar Libië te reizen,’ zegt inspecteur Loko Tayyab (45). ‘Een politie-patrouille heeft de auto onderschept in de woestijn.’ Tayyab vertelt dat de arrestanten later vandaag worden overgedragen aan de IOM (Internationale Organisatie van Migratie). ‘Die gaat ervoor zorgen dat ze terug kunnen naar huis.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.