Israël

IS claimt aanslag op politie in Jeruzalem, maar Hamas ook

Door Elif Isitman - 17 juni 2017

In Jeruzalem is vrijdag bij een dubbele aanslag een Israëlische politieagent om het leven gekomen. Op twee plekken in de buurt van de Damascuspoort aan het rand van de oude binnenstad, waren steek- en schietpartijen.

De aanslagen zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Politieagenten

Twee Palestijnen openden het vuur op een groep politieagenten en trokken vervolgens messen. Beide mannen werden doodgeschoten. Een derde Palestijn vond op een andere plek de dood, nadat hij een politieagente had neergestoken. Zij overleed en een andere agent raakte gewond bij de steekpartij.

De claim van IS is opvallend. Het opeisen gebeurde via het reguliere propagandakanaal Amaq, maar het zou de eerste keer zijn dat IS in Israël heeft toegeslagen.

Hamas betwist claim van IS

Palestijnse groepen betwisten de claim: ‘De drie martelarenhelden die de actie in Jeruzalem uitvoerden hadden niets te maken met IS, deze behoorden tot het PFLP en Hamas,’ aldus Hamas-woordvoerder Izzat El-Reshiq zaterdag in The Jerusalem Post.

De Israëlische politie heeft zich (nog) niet uitgesproken over de claim, maar het is niet ondenkbaar dat IS er niets mee te maken heeft. Vooral nu de terreurgroep aan terrein begint te verliezen in zowel Irak als Syrië, zou de groep uit wanhoop aanslagen op kunnen eisen waar het niets mee te maken heeft, puur en alleen om angst te zaaien en om de eigen invloed groter te laten lijken dan hij in werkelijkheid is.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.