Londen

‘Kille’ Theresa May mikpunt van kritiek na BBC-interview

Door Elif Isitman - 17 juni 2017

De Britse premier Theresa May krijgt het zwaar te verduren na een interview dat ze gaf over de Grenfell Tower, de flat die afgelopen woensdag in vlammen opging. ‘Onmenselijk’, ‘harteloos’, en ‘kil’ wordt May naar aanleiding van het interview genoemd.

Vrijdagavond reisde May speciaal voor het interview af naar de BBC-studio in het centrum van Londen. In het interview richt ze zich nadrukkelijk op wat de regering doet om de nabestaanden te ondersteunen, en weigert ze in te gaan op bepaalde vragen van de zichtbaar geëmotioneerde interviewer.

Woedende menigte

Voorlopig ligt het dodental van de enorme brand op 30 slachtoffers, maar dat aantal zal vermoedelijk nog stijgen. Nog altijd worden veel bewoners van de Grenfell Tower vermist. Tijdens het interview benadrukte ze dat de oorzaak van de brand tot op de bodem wordt uitgezocht. De gemoederen rondom haar optreden na de brand lopen hoog op. Ze bracht eerder op vrijdag een bezoek aan het rampgebied om nabestaanden en overlevenden toe te spreken, maar daar werd ze uitgejouwd door een woedende menigte. Een dag eerder was ze ook bij de flat in het noorden van de wijk Kensington, maar toen sprak ze alleen met hulpverleners.

Vrijdagavond bezetten honderden demonstranten het stadsdeelkantoor van Chelsea & Kensington, om vervolgens door te marcheren naar de kantoren van de BBC, het parlement en Downing Street. De demonstranten eisen dat overlevenden opnieuw worden gehuisvest in dezelfde buurt, en dringen aan op duidelijkheid over het aantal slachtoffers. Ook willen ze dat verantwoordelijke bestuurders, politici en ondernemers worden vervolgd. In Noord-Kensington kreeg May de grootste verwensingen naar haar hoofd, en scandeerde de menigte onder meer de woorden ‘Coward, coward’.

Ook de boosheid over de gebrekkige veiligheidsrichtlijnen nemen toe. Ondanks aanhoudende waarschuwingen van brandveiligheidsexperts gebeurde er niets om de situatie in de Grenfell-flat te verbeteren. Volgens Britse media zouden de bewoners zeker acht keer in de steek zijn gelaten sinds het bouwjaar in 1974.

Brandgevaarlijk materiaal

De politie is een onderzoek begonnen naar de brand. Dat richt zich vooral op het bedrijf dat de ontvlambare panelen heeft geïnvesteerd. Om 5.000 pond te besparen koos Harley Facades voor een materiaalsoort die in landen als de Verenigde Staten en Duitsland verboden is bij hoogbouw, vanwege brandgevaar.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Politiechef Stuart Cundy zei eerder te hopen dat er niet meer dan honderd mensen zijn verbrand. Volgens Britse media zijn er nog 65 vermisten. Vermoedelijk wordt een aantal van hen nooit gevonden, omdat ze door de vlammen zijn verzwolgen. Hele gezinnen zijn vermist. De politie gaat er niet vanuit dat er opzet in het spel is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.