Europese Unie

Macrons vuurdoop in Brussel: goed nieuws voor EU?

23 juni 2017

Voor de Franse president Emmanuel Macron begon gisteren de eerste top van de Europese Unie. De verwachtingen zijn hooggespannen, omdat hij met de presidentsverkiezingen een Frexit wist te voorkomen. Komt de Franse president goed uit de verf?

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De Britse krant the Financial Times merkt dat de plannen die Hollande in 2015 opperde, om bijvoorbeeld een Europese Minister van Financiën aan te stellen, wel op belangstelling kunnen rekenen wanneer Macron eenzelfde voorstel doet. Merkel zag er destijds niets in, maar is nu bereid om erover te praten.

De toenadering tussen Macron en Merkel is overigens geen verrassing, al tijdens zijn verkiezingscampagne ging Macron bij de Duitse bondskanselier op bezoek. Volgens Merkel brengt Macron ‘nieuwe creativiteit en energie’.

Sleutelspelers EU

Volgens de Franse krant Le Monde heeft Macron zich de afgelopen weken uitermate goed voorbereid op de top van de EU, door een aantal sleutelspelers binnen de Europese Unie te spreken voor een bilateraal overleg. Naast Merkel sprak Macron ook met de Britse premier Theresa May, de Spaanse premier Mariano Rajoy en de Nederlandse premier Mark Rutte.

De pro-Europese houding van Macron is voor velen in Brussel een teken dat het weer bergopwaarts gaat met de Europese Unie. Zo zinspeelde de president van de Europese Raad Donald Tusk openlijk op het terugdraaien van de Brexit. ‘De Europese Unie is gebouwd op dromen die onmogelijk te verwezenlijk leken, dus wie weet?’

‘Geen Supermarkt’

‘Europa is geen supermarkt, het is een gezamenlijke lotsbestemming,’ zei Macron gisteren in zijn eerste interview sinds zijn verkiezing. ‘We moeten werken aan een Europa met een groter sociaal bewustzijn.’ Hierin zette hij in grote lijnen uiteen hoe hij over de Europese Unie denkt: ‘De sleutel is een Europese Unie die beschermt,’

‘De landen in Europa die de regels niet respecteren moeten daar de politieke consequenties van ondervinden. Dat is niet alleen een kwestie tussen Oost-Europa en West-Europa.’ Saillant detail is dat de Franse begroting de afgelopen tien jaar niet heeft voldaan aan de Europese regels van de het stabiliteitspact.

Wat betreft het Verenigd Koninkrijk, waarvan de brexitonderhandelingen afgelopen maandag begonnen, wil Macron pragmatisme behandelen. ‘Ik wil dat de gesprekken over Brexit nauwkeurig gecoördineerd worden op Europees niveau. We moeten niet verzanden in bilaterale discussies, dat is tegen het belang van de EU op de korte en lange termijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.