terreur

Aanslag Brussel centraal station verijdeld, verdachte gedood

Door Elif Isitman - 21 juni 2017

De Belgische politie heeft dinsdagavond op het centraal station van Brussel een man met een bomgordel doodgeschoten. De spijkerbom die de man wilde laten ontploffen, ging niet af. Daarmee werd een nieuwe aanslag in Brussel verijdeld.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Sporenonderzoek na het incident werd op woensdagochtend afgerond. De veiligheidsdiensten gaan uit van terroristische bedoelingen. Volgens ooggetuigen schreeuwde de neergeschoten man ‘Allahu akbar’. Door de schreeuwende man brak vervolgens paniek uit op het station. Omstanders brachten zichzelf in veiligheid door over de rails te lopen. Dat meldt de Belgische krant de Standaard.

Militairen openden na het horen van een kleine explosie het vuur, meldt de Belgische zender VTM Nieuws. De explosie werd waarschijnlijk veroorzaakt door het ontstekingsmechanisme, dat een kleine steekvlam veroorzaakte. De spijkerbom ging echter niet af.

Behalve de verdachte raakte niemand gewond. Hij werd door drie of vier kogels geraakt. Ook zou er een vuilniszak zijn gevonden met spijkers erin. De identiteit van de dader is bij de Belgische politie bekend. Om elf uur komt de politie met een verklaring.

Het station werd ontruimd en het treinverkeer werd dinsdagavond stilgelegd. Vandaag  is het station in Brussel weer open.

Het plein vlak voor het station, en de straten daaromheen werden gisteravond direct afgezet. De politie was snel ter plaatse, omdat het station sinds de aanslagen bij Maalbeek en Zaventem, vorig jaar in maart, continu worden bewaakt. Bij die aanslagen vielen tientallen doden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.