Londen

Man probeert munt te slaan uit Grenfell-ramp

Door Bauke Schram - 29 juni 2017

De Britse politie heeft een 52-jarige man aangehouden die misbruik probeerde te maken van het lot van de slachtoffers van de ramp in de Grenfell-toren in Londen. De man beweerde dat zijn vrouw en zoon waren omgekomen bij de brand.

Direct na de ramp maakte de man melding van de vermissing van zijn vrouw en zoon. Hij deed een beroep op financiële steun en hulp bij het vinden van huisvesting. De man kreeg meteen hulp aangeboden, maar de instanties die hem probeerden te helpen, trokken zijn verklaringen al snel in twijfel.

Web van leugens

De verhalen van de man kwamen niet met elkaar overeen, meldt de Metropolitan Police in een verklaring. Bij het onderzoek naar de ramp in Londen kwam naar voren dat hij had gelogen tegen de autoriteiten.

Uit documenten bleek dat de man nooit heeft gewoond in de flattoren die op 14 juni in vlammen opging. De verdachte loog zelfs over het feit dat hij een vrouw en zoon had, meldt de politie. De man heet een woning in Bromley in Zuid-Oost Londen. Zijn huis is onderzocht. Hij is aangehouden en de fraudezaak wordt onderzocht.

Misbruik maken van ramp

De autoriteiten zijn ziedend op de man. De inspecteurs willen zich richten op de mensen die daadwerkelijk hulp nodig hebben. ‘Wij zouden ons moeten focussen op het steunen van de slachtoffers en nabestaanden. We willen ons richten op het vinden van geliefden en het onderzoeken van de brand,’ zegt hoofdinspecteur Fiona McCormack.

Dat de man misbruik probeerde te maken van een situatie die zo’n heftige invloed heeft gehad op het leven van de inwoners van de flat, zorgt voor woede onder de inspecteurs. Zeker 79 mensen kwamen om het leven bij de brand, en honderden bewoners zijn dakloos geworden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.