Frankrijk

Manuel Valls breekt definitief met Parti Socialiste

Door Berend Sommer - 27 juni 2017

Vorig jaar was hij nog de gedoodverfde presidentskandidaat van de Franse Parti Socialiste, nu keert hij zijn partij definitief de rug toe. Manuel Valls zegt vandaag zijn lidmaatschap op.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

37 jaar lang was hij lid van de sociaal-democraten, nu is de langverwachte breuk een feit. Valls was premier onder de regering van François Hollande. Toen Hollande besloot geen tweede termijn als president te ambiëren, wegens zijn gebrek aan populariteit onder het electoraat, bereidde Valls zijn gooi naar de macht voor.

Het werd een catastrofe. Gehavend door het zwalkende beleid van zijn president, wist Valls niet te overtuigen in de strijd om het leiderschap van de Partij. Hij verloor met ruime cijfers van zijn uitdager Benoît Hamon, een relatief onbekende minister die de Fransen een basisinkomen wilde gunnen.

Uit elkaar getrokken

De PS was geen moment in beeld bij de verkiezingen en werd uit elkaar getrokken door Emmanuel Macron aan de rechterkant en Jean-Luc Mélenchon ter linkerzijde. Het resultaat was een bedroevende score van minder dan 10 procent. Valls liet tijdens de campagne al weten dat hij niet op de Parti Socialiste zou stemmen, maar wilde kiezen voor Macron.

Tijdens de parlementaire verkiezingen zocht Valls aansluiting bij En Marche! van Macron, maar hem werd te kennen gegeven dat hij nergens op hoefde te rekenen. Valls kandideerde zich alsnog voor de verkiezingen in zijn eigen kiesdistrict Evry, waar hij met nipte meerderheid won. Vandaag neemt hij voor het eerst sinds de verkiezingen zitting in de Assemblé Nationale. Valls zal zich constructief opstellen ten opzichte van de regering, zo verklaart hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.