Noord-Korea

Zuid-Korea onderschept drone: ‘zware provocatie’

Door Berend Sommer - 21 juni 2017

Noord-Korea gebruikt drones om over vijandelijk grondgebied te vliegen. Zuid-Korea maakt vandaag bekend een drone te hebben onderschept, die bevatte camera-apparatuur en beelden van Amerikaans luchtafweergeschut.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dat meldt persbureau Reuters. Zuid-Korea noemt deze spionagedrone ‘een zware provocatie’. Het overvliegen van drones op vijandig grondgebied, Noord-Korea en Zuid-Korea zijn formeel met elkaar in oorlog, is een schendig van de wapenstilstand die al jaren van kracht is. Als reactie op aanhoudende rakettesten van Noord-Korea, installeerde Amerika onlangs een THAAD-afweersysteem (Terminal High Altitude Area Defense) in Zuid-Korea, om een mogelijke nucleaire aanval van Noord-Korea te voorkomen.

De diplomatieke crisis rondom Noord-Korea neemt hand over hand toe. Vanochtend liet de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter weten dat ook de Chinese inspanning om het nucleaire programma van Noord-Korea te stoppen tevergeefs is geweest. ‘China heeft het in ieder geval geprobeerd’, zegt Trump over China. De Verenigde Staten willen dat China meer druk uitoefent op Noord-Korea, omdat de twee landen bondgenoten zijn.


Otto Warmbier

Vorige week ontstonden er opnieuw spanningen, nadat het Noord-Koreaanse regime een Amerikaanse gevangene vrijliet. De 22-jarige student Otto Warmbier overleed maandag. De Amerikaanse president Donald Trump spreekt van een ‘bruut regime’ dat geen respect heeft voor ‘het menselijk fatsoen’. Zijn familie in de Verenigde Staten meldde maandag (lokale tijd) dat de jongen is bezweken aan het hersenletsel dat Otto Warmbier opliep tijdens zijn detentie in Noord-Korea. Na zijn vrijlating werd hij verpleegd in de Amerikaanse stad Cincinnati. Zijn vader zei al direct na de vrijlating op 13 juni dat zijn zoon door de Noord-Koreanen ernstig was mishandeld. Het hersenletsel van zijn zoon kwam volgens de vader door marteling.

De student uit Virginia was in Noord-Korea veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid vanwege een poging een propagandavlag met de naam van de voormalige leider Kim Jong-il te stelen. De reisorganisatie waarmee de student naar Noord-Korea was gereisd, laat weten geen reizen meer te organiseren voor Amerikanen naar het land. De beelden van Warmbiers berechting gingen vorig jaar de wereld over. Daarop is te zien hoe de jonge Amerikaan geëmotioneerd schuld bekent en vergiffenis vraagt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.