Oekraïne

Porosjenko haalt opgelucht adem na gesprek met Trump

Door Elif Isitman - 20 juni 2017

De Oekraïense president Petro Porosjenko haalt opgelucht adem. Na een bezoek aan het Witte Huis dinsdag is hij ervan overtuigd dat zijn land de steun heeft van de Amerikaanse president Donald Trump.

‘Er is een gedetailleerde bijeenkomst geweest met de Amerikaanse president Donald Trump,’ zegt Porosjenko naderhand. ‘We hebben sterke steun van de Amerikanen ontvangen, zowel op het gebied van soevereiniteit, territoriale integriteit en de onafhankelijkheid van onze staat.’

Annexatie van de Krim

Het is geen geheim dat Trump een voorstander is van het aanhalen van de banden met Rusland. Maar daarmee ontstond bij Oekraïne eerder de angst de steun van de Amerikanen te verliezen.

Het gaat daarbij vooral over de Krim, het schiereiland dat in 2014 werd geannexeerd door pro-Russische separatisten. Die zijn momenteel in Oost-Oekraïne verwikkeld in een strijd met Oekraïense militairen.

Het schiereiland – thuisbasis van de Russische Zwarte Zee-vloot – werd in 1954 door Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov overgedragen aan Oekraïne. Nu is die fout in de ogen van het Kremlin hersteld. Oekraïne en westerse leiders erkennen de annexatie niet, maar het protest daartegen is wel enigszins verstomd, en heeft nu vooral plaats in de vorm van continue sancties tegen Rusland.

Nieuwe sancties geen effect op Russisch beleid

De Amerikaanse regering besloot dinsdag opnieuw tot sancties tegen 38 personen en organisaties, vanwege de Russische acties in Oekraïne.

Overigens hebben de Russen dinsdag laten weten dat nieuwe Amerikaanse sancties tegen Russische bedrijven en individuen geen effect zullen hebben op het beleid van Moskou. ‘We zijn ervan overtuigd dat we gelijk hebben… We zullen standvastig en consequent dezelfde koers blijven varen,’ aldus de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov.

Het is overigens de tweede keer in korte tijd dat de Amerikanen nieuwe sancties instellen tegen de Russen. De Russische president Vladimir Poetin verklaarde eerder deze week dat de nieuwe sancties bewijzen dat Amerika ‘de weg kwijt is’. Die uitspraak kwam nadat Washington sancties instelde vanwege de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De sancties zorgen ervoor dat de Russen hun hersenen beter gebruiken, en dat Rusland op termijn minder afhankelijk wordt van externe energiebronnen, zei Poetin in het jaarlijkse televisieoptreden, waarin hij vragen beantwoordt van de Russische bevolking. Eerdere westerse sancties, die werden ingesteld na de Russische annexatie van de Krim, beantwoordde Rusland door westerse producten te weren.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.