Frankrijk

Terrorist Parijs had wapenvergunning én stond op terreurlijst

Door Elif Isitman - 20 juni 2017

De man die maandag met zijn auto op de Champs-Élysées in Parijs op een politiebusje inreed, bleek een wapenvergunning te hebben. Daarnaast stond hij ook op een antiterreurlijst van de Franse autoriteiten, van mensen die ‘banden hebben met de radicale islam’, melden Franse politiebronnen dinsdag.

Er werd een vrij groot arsenaal aan wapens bij hem thuis aangetroffen, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de Franse politie.

‘Geen reden om geen wapenvergunning te verstrekken’

De man zelf kwam als enige om bij de aanslag, en had in zijn auto ook een geweer, twee handpistolen, munitie en twee grote bussen met gas liggen. De Franse premier Édouard Philippe bekent dat de man in het bezit was van een wapenvergunning. Maar, zegt hij, die had hij al voordat de autoriteiten vaststelden dat de man mogelijk terroristische plannen had. Op dat moment was er geen reden om hem geen wapenvergunning te verstrekken, aldus Philippe.

Hij bevestigt niet dat de vergunning nog ‘actief’ was ten tijde van de aanslag, maar zei wel dat dat ‘best mogelijk’ is. Volgens anonieme bronnen binnen het onderzoek is het inderdaad zo. ‘Niemand, en zeker ik niet, wordt er gelukkig van te weten dat iemand die in de gaten wordt gehouden door de veiligheidsdiensten nog steeds van zo’n vergunning kan profiteren,’  zegt Philippe tegen de Franse zender BFMTV.

Wetgeving nog in de maak

Volgens de autoriteiten maakte de man deel uit van een ‘radicale islamitische beweging’. Individuen die op die lijst staan worden over het algemeen in de gaten gehouden door de autoriteiten, al varieert de intensiteit daarvan per geschatte dreiging die er van het individu uitgaat. Ook werd hij onderzocht door Interpol en de Tunesische autoriteiten. Het is de zoveelste aanslagpleger in Europa die al op een of andere manier op het netvlies van autoriteiten stond.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Volgens Philippe is er wetgeving in de maak waarmee ambtenaren die wapenvergunningen in Frankrijk verstrekken ook kunnen checken of mensen op een terreur-watchlist staan. Maar het weigeren van een vergunning heeft ook een keerzijde, zegt hij: ‘Als je hun vergunning intrekt, weten ze ook wel waarom.’

De man zelf werd bij de aanslag gedood. Daarnaast heeft de politie nog vier van zijn familieleden gearresteerd tijdens een inval in het zuiden van Parijs op maandag. Onder hen zijn de vader en broer van de aanslagpleger.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.