terreur

Vader van Brussel-terrorist: ‘Mijn zoon had niks met IS’

Door Elif Isitman - 22 juni 2017

De vader van Oussama Zariouh, de terrorist die dinsdag een aanslag wilde plegen op het Centraal Station in Brussel, gelooft niet dat zijn zoon tot zoiets in staat zou zijn. Volgens de vader klopt het niet dat hij sympathieën had voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

‘Oussama had geen oog voor IS en was zeker geen lid van de terreurgroep,’ zegt zowel zijn vader als zijn zus in een telefonisch interview met de Belgische zender VRT. Ook zou hij ‘grote toekomstplannen’ hebben gehad.

Bidden en muziek luisteren

Woensdag werd al bekend dat Zariouh woonde in de beruchte Brusselse wijk Molenbeek. Zijn ouders en zus wonen in Nador, in Marokko. Volgens de vader van Zariouh was zijn zoon niet geradicaliseerd, maar was hij een ‘gematigde moslim’.

‘Een normale jongen die naar muziek luisterde en op stap ging. Bidden deed hij soms, maar vaak ook niet. Hij was verre van een extremist,’ aldus de vader. Ook zou het volgens hem niet kloppen dat zijn zoon banden had met IS.

Hij spreekt bovendien over de ‘grote toekomstplannen’ van Zariouh: ‘Hij zou deze zomer naar Marokko komen om te trouwen. Hij wilde van baan veranderen en beginnen als taxichaffeur.’

Familie neemt advocaat in de arm

De familie van Zariouh is erop gebrand om bewijzen te zien dat hij een aanslag wilde plegen. Het feit dat de man een koffer met explosieven bij zich droeg, is voor hen kennelijk onvoldoende bewijs. Ze schakelen naar eigen zeggen in België een advocaat in om de zaak voort te zetten.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

In het huis van Zariouh in Molenbeek zijn ook chemische stoffen en ander materiaal aangetroffen waarmee bommen kunnen worden gemaakt. Zariouh werd dinsdag van dichtbij doodgeschoten door een militair toen hij ‘Allahu Akbar’ riep.

Zariouh was niet bij de autoriteiten bekend vanwege terreur, maar kwam eerder wel in aanraking met de politie wegens drugsdelicten. Ook heeft hij niet in de gevangenis gezeten. De autoriteiten gaan ervan uit dat hij alleen handelde, en bestempelen hem daarmee als ‘lone wolf’. Wel is volgens autoriteiten bewezen dat hij sympathieën had voor IS. Hij kwam in 2002 naar België en woonde sinds 2013 in Molenbeek. De terrorist was gescheiden en had geen kinderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.