Verenigd Koninkrijk

Verwarring over dode Londen: stierf hij al voor aanslag?

Door Tom Reijner - 19 juni 2017

Opnieuw een incident met een terroristisch oogmerk in Londen. Dit keer waren moslims het doelwit die net de moskee uit waren gekomen na hun gebed. Er viel een dode, al wordt eraan getwijfeld of dit slachtoffer wel omkwam door de aanslag.

Een 48-jarige man reed kort na middernacht met een bestelbusje in op moskeegangers in de Londense wijk Finsbury Park. Naast een dodelijke slachtoffer raakten tien mensen gewond.

Grote blanke man

Maar de man die zou zijn gedood, was mogelijk al voor de aanslag overleden, zegt de coördinator terreurbestrijding van de Britse politie, Neil Basu. Britse media gaan er op gezag van ooggetuigen en andere autoriteiten vanuit dat er sprake was van een terroristische aanslag op moslims. Een grote, blanke man zou opzettelijk zijn ingereden op moslims voor een islamitisch centrum vlakbij een moskee.

Basu zegt dat de aanval gebeurde toen er al op het trottoir ‘een man eerste hulp kreeg (…). Die man is helaas overleden.’ Het is volgens Basu te vroeg om te concluderen dat het overlijden van die man verband houdt met de aanslag. Nader onderzoek moet dat nog uitwijzen.

De dader is in elk geval een 48-jarige man.  Na de aanslag is de chauffeur van het bestelbusje door omstanders overmeesterd. Hij is gearresteerd door de politie en meegenomen.

Lynchpartij voorkomen

Wat de bestuurder van het bestelbusje bewoog, is nog onduidelijk, maar alles wijst in de richting van een terroristische aanslag en alle slachtoffers zijn moslims, aldus de coördinator. De bestuurder van het busje riep namelijk volgens ooggetuigen: ‘Ik ga alle moslims vermoorden!’ Nadat hij op de mensen was ingereden, zou hij hebben geroepen dat hij ‘zijn aandeel’ heeft geleverd. Volgens de Britse tabloid Express zou de man vanuit het arrestantenbusje een kusgebaar hebben gemaakt.

De dader dreigde te worden gelyncht volgens een voorganger van de getroffen moskee, Toufik Kacimi. Een imam zou een lynchpartij hebben voorkomen. De moskee heeft in een verklaring laten weten dat de gemeenschap zich al tientallen jaren inzet voor vreedzaamheid en tolerantie in Finsbury Park. In het gebied staan nog zeker drie andere islamitische gebedshuizen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.