Venezuela

Amerika dreigt Nicolás Maduro met zware sancties

Door Tom Reijner - 18 juli 2017

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde maandag het bewind in Venezuela met economische sancties. Mocht de Venezolaanse president Nicolás Maduro zijn plan doorzetten om via een speciaal bijeengeroepen burgerraad een nieuwe grondwet op te stellen, dan kan hij rekenen op maatregelen van de Verenigde Staten.

‘Het Venezolaanse volk heeft gisteren opnieuw duidelijk gemaakt dat het staat voor democratie, vrijheid en een rechtsstaat. Maar de sterke en moedige acties worden nog steeds genegeerd door een slechte leider die ervan droomt een dictator te worden,’ zei Trump maandag in een verklaring: ‘De Verenigde Staten zullen niet toekijken hoe Venezuela uiteenvalt. Als de regering Maduro een nieuwe volksvertegenwoordiging instelt op 30 juli, zal Amerika zware en resolute economische maatregelen nemen.’

Oppositie zette referendum op touw

Het is al maanden erg onrustig in Venezuela. Demonstranten gaan dagelijks de straat op en botsen vaak met de politie. Er zijn al tientallen doden en duizenden gewonden gevallen. De socialistische regering lijkt de geest niet terug in de fles te krijgen. Onlangs was er nog een poging tot staatsgreep; feitelijk een eenmansactie van een politieagent die vanuit een helikopter overheidsgebouwen beschoot.

De oppositie in het Zuid-Amerikaanse land voelt zich gesterkt door de uitslag van een door de oppositie zelf opgezet referendum tegen Maduro, dat zondag is gehouden. Daarbij stemde eenderde van het electoraat tegen de regering, ruim 7 miljoen mensen. In totaal waren 19 miljoen Venezolanen opgeroepen te komen stemmen.  De regering erkent de volksraadpleging niet.

Geweldloos verliep de stembusgang overigens niet. Gewapende mannen openden zondag het vuur op een rij wachtende kiezers in de stad Catia. Daarbij kwam een vrouw om het leven, drie anderen raakten ernstig gewond. Carlos Ocariz, sprekend namens de Ronde Tafel voor Democratische Eenheid, vertelde dat paramilitaire schutters ’s middags in Catia opdoken, waar duizenden mensen bijeen waren gekomen om hun stem te laten horen. De mannen schoten lukraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.