Hamburg

Merkel en Schulz ‘geschokt’ over slagveld Hamburg

Door Bauke Schram - 07 juli 2017

Politie wordt aangevallen met ijzeren staven, en extreem linkse betogers gooien flessen en molotovcocktails op dienstdoende agenten. De situatie in Hamburg, waar duizenden radicalen protesteren tegen de G20-top, is behoorlijk uit de hand gelopen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt de rellen in Hamburg ‘onacceptabel’.  Ook de SPD-leider Martin Schulz noemt het straatgeweld verschrikkelijk: ‘Dit vandalisme heeft niets met politiek te maken.’


Zeker honderdduizend demonstranten trokken de afgelopen weken naar Hamburg. Uit protest tegen de G20-top, waar wereldleiders elkaar spreken over wereldhandel, klimaatverandering en terrorismebestrijding, worden zitblokkades gevormd en de politie aangevallen.

Op Twitter ontkent de politie van Hamburg dat de stad een beroep heeft gedaan op het leger om de rust te bewaren.

Meer agenten nodig

Een woordvoerder van het lokale korps geeft aan dat de agenten zich bedreigd voelen na de enorme protestmars van donderdagnacht. Meer dan 130 agenten zijn gewond geraakt bij de rellen. Er waren al agenten ingezet van andere korpsen, maar de dreiging is te groot, oordeelt de politie in Hamburg. Meer agenten moeten worden ingezet om de agressieve demonstranten te beteugelen.

Voor vrijdagmiddag is weer een groot protest gepland, vanuit de ‘Welcome to hell’-organisatie. De beweging voelde zich gedwongen de protestmars op donderdagavond af te blazen, toen deze volledig uit de hand liep. Betogers gingen op de vuist met de Mobiele Eenheid, en weigerde bevelen van de politie op te volgen.

Brandwonden door vuurwerk

Vrijdagochtend ging het er iets rustiger aan toe, melden Duitse media. Maar ’s middags en ’s avonds worden verdere rellen verwacht. In een aantal ziekenhuis zou een speciale noodsituatie van kracht zijn.

Een van de gewonden is een politieagent die een rotje in zijn kraag gestopt kreeg. Hij werd met ernstige brandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis. Bijna 20.000 agenten zijn op de been om de demonstrerende menigte in toom te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.