Verenigd Koninkrijk

Deze EU-leider denkt dat de Brexit niet doorgaat

Door Tom Reijner - 27 juli 2017

De Brexit-onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië zijn in volle gang en als ze zijn afgerond, moet er een deal op tafel liggen. Maar niet iedereen binnen de Unie is er zo zeker van dat die hele Brexit doorgaat.

De premier van Malta Joseph Muscat is niet bepaald een voorstander van het Britse vertrek. Hij noemde de Brexit eerder een ‘rampzalig schepsel’.

‘Twijfel bij Britten slaat toe’

In een interview met de Volkskrant zegt hij er intussen zelfs van overtuigd te zijn dat de Brexit helemaal niet gaat gebeuren: ‘Ik zie hoopgevende signalen dat de wal het schip keert. Ik zeg niet dat de Britten een vergissing hebben begaan, maar de stemming slaat om (….) de twijfel bij de Britten slaat toe. Als er straks een akkoord is, moet die worden voorgelegd aan de bevolking, vindt Muscat: ‘Hopelijk staat een politiek leider op (in Groot-Brittannië, red.) die moedig genoeg is.’

Als de Brexit toch doorgaat, zijn er ‘louter verliezers, meent Muscat. Hoewel Malta een van de kleinste landen is van de EU (416.000 inwoners), speelde het eiland het afgelopen half jaar een belangrijke rol in de EU: het was namelijk van januari tot en met juni EU-voorzitter.

Uit de interne markt?

Na het Britse vertrek uit de Europese Unie blijft het Verenigd Koninkrijk in elk geval open for business. Er zal geen sprake zijn van protectionisme, onderstreepte de Britse regering gisteren. Niemand heeft bij het EU-referendum van vorig jaar gestemd tegen een Verenigd Koninkrijk dat niet meer aan handel doet, is de boodschap van de Conservatieve minister van Financiën Philip Hammond en minister Greg Clark . De handel die het land bedrijft is een ‘triomf van de 21ste eeuw’, en dat moet zo blijven.

De bewindslieden werken al weken achter de schermen aan een Brexit waarbij het bedrijfsleven niet al te veel schade oploopt, en het land niet te protectionistisch wordt. De kans is groot dat het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de interne markt na de Brexit. Als dat gebeurt, willen Clark en Hammond zorgen voor een transitieperiode

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.