Irak

Duitse IS-ganger Linda W (16) opgepakt in Mosul

Door Bauke Schram - 18 juli 2017

Een Duits schoolmeisje dat naar Irak afreisde om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat, is opgepakt in Mosul. Het gaat waarschijnlijk om de 16-jarige Linda W., die vorig jaar uit Saksen vertrok nadat ze was geradicaliseerd.

Soldaten troffen in Mosul, het voormalige IS-bolwerk dat recent werd heroverd door Iraakse troepen, een groep vrouwen aan. Ze hadden zich verstopt in een tunnel die door IS was gebouwd.

Nu IS instort rijst de vraag wat te doen met jihadisten die zich bij IS hebben aangesloten. Ze blijken toch liever te willen terugkeren dan op het slagveld te sneuvelen >>

W. mogelijk verleid door IS-lid

De Duitse krant Die Welt zegt dat W. inderdaad een van de vrouwen is. De Saksische politie gaf eerder deze week aan dat er sprake was van een doorbraak in het onderzoek naar W. ‘De nieuwe bevindingen worden momenteel onderzocht,’ zegt een woordvoerder.

Vermoedelijk zat Linda W. dagenlang verstopt met Duitse, Russische, Libische, Turkse en Canadese vrouwen. Die vrouwen zouden zich hebben aangesloten bij IS.

Zo ook W., die zich in de zomer van 2016 aansloot bij IS. Ze was geradicaliseerd, en loog tegen haar ouders over haar vertrek naar Irak. Duitse autoriteiten vermoeden dat W., net als veel jonge vrouwen, via sociale media werd verleid om naar door IS bezette gebieden te reizen. Mogelijk werd ze verliefd op een moslimman in het ‘kalifaat’.

Belangrijke overwinning in Mosul

Begin juli claimde het Iraakse leger de overwinning in Mosul. IS zou officieel zijn verjaagd, na een bloedige eindstrijd. De miljoenenstad in het noorden van Irak stond sinds de zomer van 2014 onder controle van de terreurbeweging.

Mosul is van oudsher een belangrijke thuishaven voor soennieten. Ook christenen, jezidi’s, Koerden, Turkmenen en tal van andere etnische en/of religieuze groepen woonden in de stad, maar zijn vanwege de opmars van IS op de vlucht geslagen. Mosul was het laatste grote bolwerk van IS in Irak. Om de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat, de Syrische stad Raqqa, wordt nog altijd felle strijd geleverd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.